‘Justitie moet met meer komen’, link wapenhandel Jan B. met liquidatiegolf Amsterdam ‘flinterdun'

9 september 2015 om 14:41
nl
Er is vooralsnog geen reden om aan te nemen dat de wapens van Jan B. uit Hulten zijn te linken met de liquidatiegolf in Amsterdam. Dat zegt zijn advocaat Brian de Pree in gesprek met Omroep Brabant. “Recherche en justitie zullen met meer moeten komen om die verdenking hard te maken.” Jan B. zit vast in de Penitentiaire Inrichting in het Noord-Hollandse Zwaag, op verdenking van verboden wapenbezit en wapenhandel.
Geschreven door

Een groot onderzoek naar de vele moorden in de hoofdstad leidde eind mei tot de ontdekking van een groot wapenarsenaal in Hulten en in Baarle-Hertog (België), panden die op naam staan van Jan B. De politie onderzoekt of er een verband is tussen de wapenzaak en recente liquidaties in Amsterdam.
ZIE OOK: 'Voor Hulten was Jan B. een goed mens’, dorpelingen van slag door ontwikkelingen beroepscrimineel
'Een serieuze verdenking'Advocaat De Pree benadrukt dat er vooralsnog geen concrete en forensische sporen zijn gevonden in de panden van B. die verband houden met de liquidatiegolf. “Ik heb nog niets daarvan aangetroffen in het dossier. Mijn cliënt staat terecht voor wapenhandel en niet voor zijn eventuele betrokkenheid bij de liquidaties”, licht de raadsman toe.
De politie pakte B. een aantal maanden geleden op omdat hij in het bezit was van illegale wapens. Die verdenking van ‘wapenbezit’ werd na onderzoek bijgesteld naar ‘wapenhandel’. “Dat is een hele serieuze verdenking”, erkent De Pree. Voor verdachten van verboden wapenhandel hangt een maximale celstraf van acht jaar boven het hoofd.
ZIE OOK: ‘Jan B. ontvoerde mijn zoon’, moeder van vermiste Maarten Geurts geschokt door ontwikkelingen Hulten
'Ik wil hem vrij hebben'Inmiddels zit B. niet meer in volledige beperking. De volgende stap van De Pree is om zijn cliënt zo snel mogelijk uit de cel te krijgen. “Maar daarvoor moet ik eerst wachten op het einddossier van het Openbaar Ministerie. Tot die tijd kan ik weinig zeggen waar ik als advocaat nou precies voor pleit. Het spreekt voor zich dat ik hem zo snel mogelijk op vrije voeten wil hebben.”
Vorige week donderdag maakte Amsterdamse justitie tijdens een pro-formazitting bekend dat de zaak tegen B. voor een onbepaalde tijd is aangehouden. Er is meer tijd nodig om het forensisch onderzoek af te ronden. Wanneer de inhoudelijke behandeling volgt, is nog onduidelijk. “Dat is afhankelijk van het einddossier. Het kan best dat we eerst weer een pro-formazitting krijgen.”
ZIE OOK: Misdaadverslaggevers: Freddy Jansen (51) mogelijk vermoord in beruchte loods Jan B. in Hulten
Freddy Janssen en BoelhouwersHet onderzoek van justitie leidde onlangs nog tot een doorzoeking in de cel van Jan B. Dat kwam voor De Pree als een verrassing. “Ik heb nog steeds geen idee waarnaar ze op zoek waren.” Mogelijk heeft de doorzoeking te maken met de gewelddadige dood van Freddy Janssen uit Valkenswaard, waar B. mee in verband is gebracht.
B. staat ook nog terecht voor het met de dood bedreigen van burgemeester Jan Boelhouwers van de gemeente Gilze en Rijen. Die zaak ligt tijdelijk stil vanwege het lopende onderzoek naar de wapenhandel, bevestigt De Pree. “Die zaak heeft op dit moment minder prioriteit.”
TerughoudendheidPolitie en justitie zijn sinds in de inval in Hulten opvallend terughoudend. Woordvoerders weigeren keer op keer inhoudelijk iets over de zaak prijs te geven. Dit sterkt het idee dat het hier niet om een kleine crimineel gaat, maar dat er veel meer speelt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.