'Dit houden boeren niet vol', aardappeloogst Almkerk en Werkendam deels verwoest door hoosbuien

9 september 2015 om 17:01
nl
Door de recente felle regenbuien valt de aardappeloogst in de regio Almkerk en Werkendam voor een groot deel in het water. Voor sommige boeren is de schade opgelopen tot in de honderdduizenden euro's. Ze hopen dat het waterschap maatregelen neemt.
Geschreven door

De felle buien zijn de laatste tijd eerder regel dan uitzondering. Hoosbuien hielden onlangs nog huis in de regio. Er viel zoveel water, dat de gemeente Werkendam zelfs besloot zandzakken uit te delen.
Door de regenval dreigt nu een groot deel van de aardappeloogst verloren te gaan. Volgens ZLTO-bestuurslid Adrie Bossers leven veel Brabantse aardappelboeren tussen hoop en vrees. Hij zegt dat de schade voor individuele boeren 'substantieel' is.
LEES OOK: Gratis zandzakken voor kletsnatte inwoners Werkendam
Helft aardappeloogst verwoestDat geldt ook voor Wim Straver. De 58-jarige boer teelt al sinds zijn 22e aardappelen. Tegenwoordig heeft hij een eigen onderneming met zijn drie zoons. Straver stelt de hevige regenval ervoor zorgt dat het nu mission impossible is om het hoofd boven water te houden.
De helft van zijn totale aardappeloogst van dit jaar is volgens Straver verwoest door de regen. "De schade loopt in de honderdduizenden euro's. Voor nu houden we het nog vol, maar er komt een tijd dat we met het bedrijf moeten stoppen", zegt hij somber.
'Waterschap moet maatregelen nemen'Wat hem betreft mag waterschap Rivierenland maatregelen nemen. Het afwateringssysteem zou zijn verouderd, wat fataal voor de oogst kan zijn. "Natuurlijk houd ik altijd rekening met dat een deel van de oogst verloren kan gaan, maar hier moet het waterschap echt op anticiperen."
Het waterschap zegt donderdag met een reactie te komen. Overigens blijven de aardappelen waarschijnlijk wel in de schappen liggen. Volgens de ZLTO troffen de recente hoosbuien maar een beperkt gebied. "De beschikbaarheid van aardappelen komt dus niet in gevaar", aldus Bossers.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.