Incubate barst bijna los in Tilburg: de hoogtepunten op een rij - Omroep Brabant

Incubate barst bijna los in Tilburg: de hoogtepunten op een rij

9 september 2015 om 20:22
nl
Misschien wel een van de meest unieke festivals die Nederland rijk is, staat weer voor de deur. Wat klein begon, trekt dit jaar naar verwachting bijna 20.000 bezoekers en die komen uit de hele wereld. Het aftellen is begonnen. Over vijf dagen start de magie die 'Incubate' heet.
Geschreven door

“Op dit moment is 32 procent van de verkochte kaarten door niet-Nederlanders besteld. Die bezoekers komen uit buurlanden Duitsland, België en Engeland, maar ook uit landen als Israël, de VS, Australië en Uruguay”, zo vertelt woordvoerder Jelle Agema.
Wat deze mensen als een magneet naar Tilburg trekt, is moeilijk in woorden te vatten. Wie gaat, dompelt zich een week lang onder in een combinatie van spannende muziek, kunst, theater, dans en film en dat allemaal op torenhoog niveau. Honderden acts op meer dan dertig podia in en om Tilburg. Om je over de streep te trekken of je wegwijs te maken, geeft creatief directeur Vincent Koreman je alvast de acts die je dit jaar echt niet mag missen.  
Grote persoonlijkheid met intieme liedjesMet zijn plaat 'Benji' uit 2014 imponeerde hij de hele wereldpers. Singer-songwriter Sun Kil Moon uit Amerika is volgens Koreman een typische Incubate-artiest die je gezien moet hebben. "Hij brengt hele intieme liedjes, maar heeft tegelijkertijd een grote persoonlijkheid. Hij is vrij direct en uit zijn mening over van alles. Daarom past hij bij Incubate. Bovendien is hij een van de beste singer-songwriters van nu." Maandag staat hij in de concertzaal van Theaters Tilburg.
[YouTube:body:https://youtu.be/nviTjk9Lm-w]
Dinsdag treden The Melvins op, samen met Nirvana uitvinders van de muziekstroming die grunge heet. "Zanger Buzz Osborne was de beste vriend van Kurt Cobain. Ze spelen niet zo vaak meer in Europa." Volgens Koreman zeer de moeite.
De overeenkomst tussen Lou Reed en de selfieWie de filmhit 'Juno' heeft gezien over een tienermeisje dat zwanger raakt, herinnert zich vast ook de bijzondere soundtrack. "Singer-songwriter-muziek, maar dan wat vreemder." Band The Moldy Peaches is de verantwoordelijke. Oprichter Adam Green komt naar Incubate. "Eigenlijk zou bandlid Kimya Dawson komen, maar ze kon niet wegens familie-omstandigheden. Dat vond ze zo erg dat zelf gezorgd heeft voor deze volwaardige vervanger."
[YouTube:body:https://youtu.be/_cQh1BOJXJA]
Heel bijzonder wordt de theatervoorstelling van het Oostenrijkse dansgroep Liquid Loft, belooft Koreman. Dit gezelschap rond choreograaf Chris Haring combineert hedendaagse dans met andere vormen van hedendaagse kunst in slimme en beeldende voorstellingen en installaties. Deze keer richten ze zich op wat muziek van Lou Reed en de kunststroming van Andy Warhol met de hedendaagse selfie gemeen heeft.  
Conservatoriumstudenten en psychedelische rock Het weekend start met een ongewone combinatie. Studenten van het Tilburgse conservatorium spelen als orkest samen met de wereldberoemde psychedelische rockband Mercury Rev. "Die dag is meteen de release van het nieuwe album van Mercury Rev. Dat maakt het extra speciaal."
[YouTube:body:https://youtu.be/SYe5Q-oMEME]
Verder ook de Britse elektrogroep Cabaret Voltaire, die wordt gezien als de grondlegger van het genre en hedendaagse grootheden als Squarepusher en Aphex Twin inspireerde. Ook dit is weer niet zomaar een show, maar achter de muzikanten hangt een twaalf meter breed scherm waarop videoprojecties worden getoond.
Elektropop vermengd met cabaretOok een bezoek waard is de cabaret-/muziekshow van de Zweedse elektropopband The Knife die een mix van muziek en cabaret brengt over een wel heel actueel onderwerp: immigratie en vluchtelingen in Europa. "Ik had ze in Gent gezien en vertelde daar over de situatie in Nederland en de houding van rechtse politici zoals Wilders. Wilders kenden ze wel en daarom besloten ze zelfs om te komen. Is die man toch nog ergens goed voor."
[YouTube:body:https://youtu.be/pPD8Ja64mRU]
Het is echt maar een fractie van wat langskomt op Incubate. Zo werden eerder al namen als Neneh Cherry, Soft Moon en Wire bekendgemaakt. Daarnaast zijn er zoals gezegd nog allerlei andere kunstprojecten tijdens Incubate. Het is een totaalervaring, of zoals Jelle Agema van de organisatie het mooi verwoordt: "We willen bezoekers bijzondere ervaringen op bijzondere plekken met bijzondere artiesten geven."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.