'Verbied nekklem, ook binnen gevangenismuren', pleit hoogleraar na overlijden gevangene in Vught

9 september 2015 om 21:29 • Aangepast 21 november 2020 om 16:09
nl
De nekklem, het geweldsmiddel van de politie, is in strijd met het Europees recht. Dat zegt hoogleraar Anton van Kalmthout woensdag in het tv-programma EenVandaag. In 2012 overleed Harold Vredeman door vermoedelijk een nekklem in de gevangenis in Vught. Van Kalmthout pleit voor een verbod.
Profielfoto van
Geschreven door

Sharon Vredeman, de zus van de omgekomen Harold, vertelt in het tv-programma haar kant van het verhaal. Ze is van mening dat de nekklem de oorzaak van de dood van haar broer is.
'Keel stevig dichtgedrukt'Zes medewerkers van de gevangenis in Vught stapten in 2012 de cel van Vredeman binnen. Hij was op dat moment in een psychose. ''Iets meer dan vijf minuten heeft een van die mannen een nekklem gedaan. Hij verklaart dat hij tien tot vijftien seconden zijn keel stevig heeft dichtgedrukt.''
Vredeman zat tijdelijk vast omdat hij verkeersboetes niet betaald had, toen hij psychotisch werd. Hoewel het juridisch lastig te bewijzen is, gaat zijn zus ervan uit dat de nekklem hem fataal is geworden. ''Er zijn geen andere mogelijke doodsoorzaken zoals vergiftiging, overdosis of hartafwijking gevonden.''

Wachten op privacy instellingen...

'Ook andere middelen mogelijk'Van Kalmthout pleit voor het afschaffen van de nekklem. “Middelen die de adem kunnen afsnijden en die tot coma of dood kunnen leiden, zijn in strijd met artikel 3 van het mensenrechtenverdrag.”
De hoogleraar meent dat de nekklem zowel binnen- als buiten gevangenismuren verboden moet worden. “Als je met vijf tot zeven man een cel binnengaat kun je ook met andere middelen een persoon onder controle brengen”, aldus Van Kaltmhout.
Onderzoek looptDe Inspectie Veiligheid en Justitie doet op dit moment onderzoek naar het gevaar van de nekklem. Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt tegenover EenVandaag het onderzoek van de Inspectie naar de nekklem af te wachten en wil niet vooruit lopen op de conclusies.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.