Brabantse burgemeesters: drie miljoen is 'peanuts' in strijd tegen georganiseerde misdaad

10 september 2015 om 17:18 • Aangepast 21 november 2020 om 16:08
nl
'Een deuk in een pakje boter', 'peanuts' en 'een druppel op een gloeiende plaat'. Het zijn zomaar een paar reacties van Brabantse burgemeesters op het bericht dat het kabinet drie miljoen euro extra uittrekt voor de bestrijding van zware criminaliteit in Brabant, Limburg en Zeeland. Volgens de burgemeesters is het extra geld meer dan welkom, maar lang niet genoeg.
Profielfoto van
Geschreven door

Woensdagavond meldde RTL op basis van bronnen in Den Haag dat het kabinet op Prinsjesdag drie miljoen euro extra beschikbaar gaat stellen voor de aanpak van de georganiseerde misdaad in Brabant, Zeeland en Limburg.
'Drie kwartjes per persoon'Burgemeester Maarten Houben van Nuenen liet zich hier op Twitter meteen sceptisch over uit.

Wachten op privacy instellingen...

Ook burgemeester Anton Ederveen van Valkenswaard is er allesbehalve van overtuigd dat drie miljoen euro de zuidelijke provincies afdoende gaat helpen om de strijd tegen de georganiseerde misdaad te winnen. "Dit is peanuts. Een paar kwartjes per inwoner is niet de investering die hier nodig is."
'Kan heel wat worden'Toch zijn er ook lovende woorden voor het uitgelekte voornemen van het kabinet. Zo vindt burgemeester Jan Hamming van Heusden het extra geld een 'enorme stap in de goede richting'. "Maar we zouden ook graag zien dat het geld dat afgepakt wordt van criminelen ook terug zou vloeien naar de bestrijding van de zware criminaliteit", voegt Hamming hier vrijwel meteen aan toe.
Zijn collega Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen sluit zich aan bij de woorden van Hamming. Hij is 'benieuwd naar de plannen achter de drie miljoen', maar denkt dat dit - in combinatie met het afpakken van geld van criminelen en het herinvesteren van dit geld in de aanpak van de zware criminaliteit - 'heel wat kan worden'.
'Deuk in pakje boter'Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven heeft lang aangedrongen op versterking van de capaciteit voor de bestrijding criminaliteit en uitbreiding van de politie. Hij is 'tevreden met deze inzet'. "Alle beetjes helpen. Het is wel afhankelijk van de vorm waarin het gegoten wordt en of het structureel of incidenteel geld is. Daarom wachten we devoorstellen op Prinsjesdag af."
Wat zijn Nuenense collega Houben betreft, moet er nog eens goed gesproken worden met minister Ard van der Steur. "Drie miljoen is niet meer dan een deuk in een pakje boter. Voor Nuenen komt dit neer op 17.000 euro. En dat terwijl ik zeker 50.000 euro nodig heb. Maar goed, een druppel op een gloeiende plaat is natuurlijk beter dan helemaal niets."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.