Deze drone van TU/e-studenten helpt je met klusjes in huis

10 september 2015 om 17:26 • Aangepast 21 november 2020 om 16:08
nl
Kleine klusjes in huis kun je in de toekomst met gerust hart overlaten aan je nieuwe vliegende vriend. Studenten van de TU/e ontwikkelen een drone die thuis van alles voor je kan doen.
Profielfoto van
Geschreven door

Het kersverse studententeam Blue Jay bestaat uit vijftien studenten, zij werken aan de bijzondere drone in het kader van het zestigjarige bestaan van de universiteit. Tessie Hartjes is één van de studenten: "Drones worden nu nog geassocieerd met oorlog en selfies, maar er is veel meer mogelijk, dat proberen wij met deze 'huishouddrone' te laten zien."
Hij mag niet eng zijnDe grootste technische uitdaging voor de studenten is op dit moment de grijper die het team onder de drone wil monteren. "Navigeren binnenshuis is heel lastig en een scan maken van de omgeving is heel rekenintensief. We zitten nog midden in het proces om dit mogelijk te maken. Waarschijnlijk wordt het een combinatie van verschillende elementen."
De drone moet uiteindelijk geschikt zijn om dicht bij mensen te kunnen zijn. Het studententeam krijgt daarvoor hulp van twee studenten van de faculteit Industrial Design. "Hoe de drone er precies uit komt te zien, weten we nog niet", legt Hartjes uit. "Hij moet goed werken, maar ook veilig zijn. En mooi, mensen mogen er niet bang van worden als 'ie dichtbij komt."
LustrumfeestOf het project ook ooit te koop zal zijn, is voorlopig een stap te ver gedacht: "Dat is niet haalbaar voor ons studententeam. Onze uitdaging is de technische, we willen laten zien dat het kan."
De vliegende hulp in huis wordt gepresenteerd op het lustrumfestival op de TU/e. "Dan willen we laten zien wat er in de toekomst allemaal zou kunnen. Het zou heel gaaf zijn als we dan bijvoorbeeld een café konden maken waarbij de bezoekers van het festival worden bediend door de drone."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.