Camera’s en beeldmateriaal van cameramannen uit Vught en Drunen terecht in beslag genomen

10 september 2015 om 19:19
nl
De camera’s en het filmmateriaal van de cameramannen Bart Meesters (Vught) en Iwan van Dun (Drunen) zijn terecht in beslag genomen bij een politieactie in Zaltbommel. Dat heeft de rechter in Den Haag beslist.
Geschreven door

Bij de actie op een woonwagenkamp eind mei 2014, maakten beide cameramannen beelden door de hekken heen. De hekken waren geplaatst om de politieactie aan het zicht van belangstellenden te onttrekken.  
InbeslagnameMeesters en Van Dun gingen, ondanks een verzoek van de rechter-commissaris, door met filmen. Daarop werden hun camera’s en beeldmateriaal in beslag genomen. De camera’s kregen Meesters en Van Dun vrij snel terug, de beelden pas na anderhalve maand.
De cameramannen vonden dat ze op de openbare weg aan het filmen waren en dat er sprake was van vrije nieuwsgaring. Het duo spande een zaak aan tegen de Nederlandse Staat.
AfluisterapparatuurDe rechter vond echter dat de apparatuur terecht in beslag was genomen. Bij de actie waren namelijk ook militairen betrokken. Zij gebruikten opsporingsmethoden die uit het zicht moesten blijven. Bovendien was er in de woonwagens afluisterapparatuur geplaatst (opnames vertrouwelijke communicatie).
Die werd op het moment van filmen verwijderd. Dat mocht volgens justitie niet omdat anders een ophanden zijnde drugstransport niet door zou gaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.