Video

Zundertse stoelenmatter krijgt erkenning voor uitzonderlijk werk

11 september 2015 om 02:43
nl
Rien Stuijts uit Zundert is een van de weinige stoelenmatters in Nederland. Hij maakt en repareert stoelzittingen van bies, een grassoort. Het ambacht wordt nog maar weinig uitgeoefend en dreigt steeds verder uit te sterven. Gelukkig prijkt zijn baantje vanaf zondag op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland.
Geschreven door

"Ik hoop dat mijn werk voorgezet kan worden, ikzelf kan nog maar twintig jaar mee", zegt de 63-jarige Rien Stuijts. "Als het uitsterft is er niemand meer die de stoelen kan maken."
Stoel met een verhaalDe stoelen die bij Rien gebracht worden voor reparatie zijn vaak stoelen met een verhaal. "Ze zijn vaak van ouders of opa's en oma's geweest en mensen willen ze dan graag bewaren en gebruiken."
Rien begon ooit met het maken van manden, maar toen iemand hem een stoelzitting in de hand drukte was hij om. "Vijftien jaar geleden ben ik zelfs naar Zwitserland afgereisd om het werk beter onder de knie te krijgen", zegt hij fanatiek.
Opvolger gezocht"Met de vermelding op die lijst en de aandacht die ik ermee krijg hoop ik een opvolger te vinden. Het moet een jong iemand zijn tussen de 25 en 40, zodat hij nog lang mee kan", zegt Rien.
Het stoelenmatten is hard werken, met een zitting ben je toch algauw zes uur bezig. "Ik zit niet altijd in mijn werkplaats, mijn vrouw en ik vlechten ook wel eens voor de tv."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.