Burgemeesters Tilburg en Eindhoven: 'Pak criminelen meer geld af'

11 september 2015 om 10:02
nl
De overheid moet zwaarder inzetten op het afpakken van het vermogen van criminelen. Dat schrijven twaalf burgemeesters en OM-topman Herman Bolhaar vrijdag in de Volkskrant. 'Georganiseerde misdaad gaat om geld. Die misdadigers tref je het hardst als je hun geld afpakt', zegt de Tilburgse burgemeester Noordanus in die krant. Ook burgemeester Van Gijzel van Eindhoven heeft zijn naam onder het stuk gezet.
Geschreven door

De burgemeesters roepen de regering op vijftig miljoen euro uit te trekken om agressiever achter crimineel geld aan te kunnen gaan. Maar in de miljoenennota staat dat de zuidelijke provincies 'maar' drie miljoen krijgen. Brabantse burgemeesters noemden dat 'een deuk in een pakje boter', 'peanuts' en 'een druppel op een gloeiende plaat'.
'Slechts één procent afgepakt'De bestuurders wijzen erop dat criminelen naar schatting 9,3 miljard euro per jaar verdienen aan zaken als drugs-, wapen- en mensenhandel. "Op dit moment pakken we slechts zo'n één procent af van het vermogen dat daarmee wordt verdiend'', concluderen ze.
De burgemeesters roepen daarom op een deel van het afgepakte vermogen te investeren in lokale en regionale projecten die zijn gericht op het afpakken van crimineel geld. Ze verwachten dat zo'n aanpak meer oplevert dan de gevraagde investering van 50 miljoen euro.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.