Baarle-Nassau en Baarle-Hertog gaan meer samenwerken

11 september 2015 om 15:57
nl
Baarle-Naussau en Baarle-Hertog hebben donderdag afgesproken dat zij in de toekomst nauwer gaan samenwerken. Dat is een stap in de richting van een toekomstig samengaan tot een Europese gemeente.
Geschreven door

Dat zegt burgemeester Leo Van Tilburg van Baarle-Hertog. Hij voegt eraan toe dat de fusie van de buurgemeenten iets van de verre toekomst is. "Wettelijk gezien is dat momenteel helemaal nog niet mogelijk. De gemeenteraden hebben in 2013 in een gezamenlijke vergadering uitgesproken dat zij vóór samenvoeging zijn. Maar dat is een droom voor de verre toekomst. Een stip aan de horizon", omschrijft Van Tilburg.
ProbleemDe burgemeester zegt dat het nu vaak een probleem is als de twee raden afzonderlijk een besluit nemen over een onderwerp dat beide kernen aangaat. Het voornemen is om over die onderwerpen vaker dan nu gebeurt gezamenlijk te vergaderen.
"Want afzonderlijk besluiten brengt ons soms gigantisch in de problemen. Een voorbeeld daarvan is ons cultureel centrum dat op grond van beide kernen staat. Als er gesproken wordt over het uitbaten daarvan, een verbouwing of het aannemen van personeel is het handig om daar een gezamenlijke beslissing over te nemen. En dat geldt voor veel meer onderwerpen, zoals wegen, riolering en het milieupark", vertelt Van Tilburg.      

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.