'Misbruikmonnik Mettavihari deed ook graai uit de kas in Buddharamatempel in Waalwijk'

11 september 2015 om 15:37
nl
De Thaise boeddhistische monnik Mettavihari heeft zich vermoedelijk niet alleen schuldig gemaakt aan misbruik van meer dan twintig volgelingen, maar eigende zich ook gedoneerd geld toe. Hij gaf dat vervolgens uit aan zijn extravagante levensstijl. Die conclusies trekt voorzitter Toine van Beek van de Buddharamatempel in Waalwijk na eigen onderzoek.
Geschreven door

Van Beek begon zijn onderzoek naar aanleiding van het misbruik, dat eerder dit jaar bekend werd. De in 2007 overleden Mettavihari leidde de tempel in Waalwijk vanaf de jaren zeventig.
Dubieuze transactiesVolgens de huidige voorzitter bezocht hij in die tijd onder meer mannelijke prostitués in Amsterdam en gokte hij. Toezicht ontbrak, net als een administratie, waardoor de monnik zijn gang kon gaan.    
Mensen uit de voormalige omgeving van Mettavihari brengen hem ook in verband met dubieuze vastgoedtransacties en met de onderwereld, schrijft onderzoeksjournalist Rob Hogendoorn op de website openboeddhisme.nl. Van Beek noemt Mettavihari in een reactie op die verhalen 'een schurk die zijn pij als dekmantel gebruikte'.
Begin jaren tachtig werd de monnik in Waalwijk weggestuurd, nadat hij door een minderjarige jongen van misbruik was beschuldigd. Van een zaak tegen Mettavihari is het echter nooit gekomen.
ExcusesNa tientallen jaren zwijgen vonden de voormalige volgelingen het nu tijd om hun verhaal naar buiten te brengen. Recent eigen onderzoek zou uitgewezen hebben dat de schandalen veel omvangrijker waren dan aanvankelijk werd gedacht. Zo zou Mettavihari ook een 12-jarig jongetje hebben misbruikt.
In totaal hebben zich 22 slachtoffers van misbruik gemeld. Vijf van hen gaan op 19 september voor het eerst met elkaar in gesprek. Boeddhistisch leraar Frank Uyttebroeck en een maatschappelijk werkster begeleiden het gesprek.
Online meldpuntMogelijk zullen meer bijeenkomsten volgen. "Daarnaast zijn we druk bezig met een landelijk meldpunt voor seksueel misbruik of grensoverschrijdend gedrag binnen de boeddhistische gemeenschap'', vertelt Van Beek. "Dat gaat binnenkort de lucht in.''
De tempel bood haar excuses aan aan de slachtoffers van het seksueel misbruik. In een open brief betuigde huidig voorzitter Toine van Beek namens de tempel spijt 'voor de misdragingen van Mettavihari'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.