'Ik wil ze liefde geven', Tilburgse Frederieke vertrekt naar Griekenland om vluchtelingen te helpen

11 september 2015 om 22:10
nl
Frederieke van Dongen (31) staat voor de klus van haar leven. Nog één nachtje slapen en de Tilburgse vertrekt naar Griekenland om de honderden, zo niet duizenden oorlogsvluchtelingen een helpende hand te bieden. Dat gaat ze doen namens Stichting Bootvluchteling, een vrijwillige organisatie die zich op diverse plekken in Europa inzet voor de vele bootvluchtelingen. “Deze mensen hebben dringend hulp nodig.”
Geschreven door

Frederieke voelt zich erg betrokken bij de vluchtelingenproblematiek die de laatste maanden de gemoederen flink bezighoudt. Een recordaantal van 430.000 vluchtelingen maakte dit jaar via de Middellandse Zee de oversteek naar Europa.
'Hulp is van levensbelang'Dat zijn er al meer dan in heel 2014, toen circa 197.000 mensen over zee naar Zuid-Europa vluchtten. Alleen al in Griekenland kwamen 309.356 vluchtelingen aan, onder wie 175.000 Syriërs.
“Iedere hulp is daarom van levensbelang”, zegt de Tilburgse. “Het raakt me zo erg dat complete gezinnen geen thuis meer hebben. In Griekenland wil ik deze mensen weer hoop geven op een betere toekomst. Ik wil een persoon voor ze zijn die om ze geeft.”
'Ik vind het erg spannend'Samen met andere vrijwilligers van Stichting Bootvluchteling gaat Frederieke voedsel, kleding en andere benodigdheden uitdelen. Die spullen werden met de hulp van bekenden ingekocht. “Ik heb in een paar weken tijd ruim 3000 euro ingezameld. Ik vertelde aan vrienden en familie dat ik dit avontuur ging maken. Binnen no-time liep de teller hoog op.”
Tot twee jaar geleden had Frederieke nog een vaste baan. In de tussentijd is de afgestudeerd sociaal psychologe de wereld rondgereisd en heeft ze armoede en het leed in de wereld met eigen ogen gezien.
“Dat heeft me alleen nog maar meer gestimuleerd om deze stap te wagen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het erg spannend vind allemaal. Ik heb nog nooit zo'n reis als deze gemaakt. Wat ik straks ga zien, zal extreem heftig zijn. Maar niemand die mij tegenhoudt deze mensen te helpen.”
Emotionele steunFrederieke is van plan om ongeveer drie weken in Griekenland te verblijven. Ze slaapt samen met andere hulpverleners in een Grieks restaurant. “Een van mijn beste vriendinnen is Syrische en gaat ook de vluchtelingen helpen. Daar zal ik veel emotionele steun bij zoeken, zodra dat nodig is.”
De VN-kinderorganisatie UNICEF waarschuwt vrijdag dat mogelijk nog miljoenen andere vluchtelingen naar Europa zullen uitwijken, zolang de burgeroorlog in Syrië voortduurt. Antonio Guterres, de Hoge Commissaris van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, dringt aan op snelle invoering van het Europese plan voor de opvang van 160.000 extra vluchtelingen.
“Er moeten snel opvangcentra komen in Griekenland, Italië en Hongarije'', aldus de topman van de VN-vluchtelingenorganisatie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.