Marianne Vos geen kopvrouw in olympische wegwedstrijd

PAPENDAL - Olympisch kampioen Marianne Vos is geen kopvrouw van de Nederlandse selectie als ze in Rio de Janeiro haar titel verdedigt. Bondscoach Johan Lammerts uit Putte heeft Anna van der Breggen aangewezen als belangrijkste troef voor de olympische wegwedstrijd op zondag 7 augustus.
De uit Babyloniënbroek afkomstige Vos is schaduwkopvrouw. Volgens Lammerts is Van der Breggen gezien haar prestaties dit jaar en gezien het zware parcours in Rio de grootste kanshebber op een gouden medaille.

Ellen van Dijk en Annemiek van der Vleuten maken de vierkoppige selectie van Nederland compleet. De vier wielrensters vliegen zondag naar Brazilië, vrijdag werd er nog samen getraind op de wegen rondom Nationaal Sportcentrum Papendal.

'De lat ligt hoog'
"Ik voel me goed", zei een montere Vos na de training. Haar lange absentie vanwege overbelasting ligt al weer ver achter haar. Het gevoel is weer goed, ook in de koers.

"Dit had ik een jaar geleden echt niet durven denken. Maar de lat ligt ook heel hoog, als je naar de Olympische Spelen wil. Hoeveel procent van de oude Marianne Vos hier staat? Niet zomaar honderd procent, denk ik. Maar ik ben wel tevreden."

'Ben geen favoriet, dat geeft niets'
Was Vos in het verleden nog continue de spil waar alles om draaide, in het vrouwenwielrennen is het nu niet meer eenzaam aan de top. Of ze een rookgordijn optrekt moet in Rio blijken, maar Vos ziet zichzelf niet meteen een tweede olympische titel op de weg grijpen. "Ik ben zeker geen favoriet. Dat geeft ook niets."  

Daarom kan ze ook leven met een rol als schaduwkopvrouw in Rio de Janeiro. "Met mij als schaduwkopvrouw is het voor andere landen lastig om onze tactiek af te wegen. Anna van der Breggen heeft de plek van kopvrouw afgedwongen. Als zij goud pakt, zijn mijn Olympische Spelen ook geslaagd. Ik zal geen tachtigste worden, want er rijden er maar 67 mee. Maar mijn plek is dan niet belangrijk."