Video

Bisschop Hurkmans van Den Bosch hult zich in stilzwijgen over vertrek

12 september 2015 om 16:04
nl
Antoon Hurkmans hult zich in stilzwijgen over zijn vertrek als bisschop van Den Bosch. Hij laat het bij een verklaring op de website van het bisdom, waarin hij schrijft dat paus Franciscus zijn verzoek om ontslag nu heeft aanvaard. Hij legt het ambt neer om gezondheidsredenen.
Geschreven door

"Dit was geen makkelijke stap. Graag was ik tot mijn 75e jaar in mijn functie gebleven", schrijft Hurkmans vrijdag. Desgevraagd wil Hurkmans zijn afscheid niet toelichten, hij blijft bij een schriftelijke verklaring.
LEES OOK: 'De laatste jaren waren een kwelling voor hem'
GezondheidSinds juli 2014 voelt Hurkmans (71) zich niet meer krachtig genoeg om zijn taak goed uit te kunnen voeren: "Door goede medische zorg heb ik wel wat aan krachten herwonnen, maar onvoldoende om mijn dienstwerk weer volledig op te pakken. Daarom heb ik mij genoodzaakt gezien in juni aan paus Franciscus te vragen mij te ontheffen van mijn taak."
Antoon Hurkmans werd in de zomer 1998 geïnstalleerd als zestiende bisschop van Den Bosch. Hij volgde Johannes ter Schure op. Al sinds het aantreden van Ter Schure was Hurkmans een naaste medewerker van de bisschop.
ControverseDe leegloop van kerken de afgelopen jaren drukte een stempel op de zittingsperiode van Hurkmans. De bisschop kondigde aan het aantal parochies terug te brengen van een kleine driehonderd in 2008 tot zestig in 2020. “Om dit proces goed te doen verlopen is een nieuwe manier van leidinggeven in het bisdom nodig”, schreef hij jaren geleden.
Deze koers viel niet overal even goed. Sommige parochies zagen het helemaal niet zitten om te fuseren. Bij de Antoniusparochie in Best en de San Salvatorparochie in Den Bosch liep dat uit op een kleine rel. Zij lieten zich niet zomaar onder de in hun ogen conservatieve paraplu van Hurkmans schuiven.
'Tegenover niemand rancuneus'In 2010 kreeg Hurkmans het ook nog aan de stok met de homobeweging. Hij steunde de pastoor die de homoseksuele prins carnaval van Reusel de hostie weigerde. Met protesten in de kerk tot gevolg.
"Dat mijn werk veel spanningen met zich zou meebrengen, wist ik vanaf het begin. Die heb ik nooit willen ontlopen", zegt hij in zijn afscheidsrede. "Voor die spanningen heb ik, nu ik terugkijk, steeds meer begrip. Ook voor de mensen die van tijd tot tijd expliciet kritiek naar mij hebben geuit. Tegenover niemand ben ik rancuneus. Natuurlijk heb ik in mijn werk fouten gemaakt. Hen, die daardoor getroffen zijn, vraag ik om vergeving."
Wie is de volgende bisschop?Over de opvolging van Hurkmans is nog niet besloten. De nuntius, de ambassadeur van Vaticaanstad, moet eerst onderzoeken wie de mogelijke kandidaten zijn. Pas na allerlei onderzoeken benoemt paus Franciscus de opvolger van Hurkmans.
Hurkmans blijft aan als bisschop totdat zijn opvolger is benoemd en geïnstalleerd. De uitvoering van zijn werk laat hij over aan hulpbisschop Rob Mutsaerts. Mutsaerts begrijpt dat Hurkmans zijn taken neerlegt. "Ik neem al bijna veertien maanden de taken over van de bisschop. Al die tijd gaat het niet beter met de gezondheid van de bisschop, dus ik snap dat hij tot dit besluit is gekomen."
Hurkmans zal als emeritus-bisschop verhuizen naar zijn geboortedorp Someren: "In de plaats waar ik van mijn ouders het geloof heb meegekregen. Ik hoop daar opnieuw thuis te geraken."[YouTube:https://youtu.be/qG0SUlmphWM][YouTube:https://youtu.be/X3dVTbpmjCQ][YouTube:https://youtu.be/hqSXizf7_oQ]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.