Sifan Hassan verbetert Nederlands record Engelse mijl uit 1986

12 september 2015 om 11:05
Sifan Hassan heeft vrijdag het klassement van de Diamond League op de 1500 meter gewonnen. De atlete van het Eindhovense PSV eindigde tijdens de slotwedstrijd in Brussel, die ging over de Engelse mijl van 1609 meter, als tweede achter Faith Kipyegon uit Kenia.

Hassan kwam na vier minuten en 18,20 seconden over de finish. Daarmee verbeterde ze het Nederlands record uit 1986 van Elly van Hulst. Die was ruim vier seconden langzamer.
Schema wereldrecordHassan en Kipyegon maakten er een razendsnelle race van en liepen lang zelfs op het schema van het wereldrecord op de mijl. De Keniaanse bleek op het laatste rechte stuk de meeste inhoud te hebben. Zij won in een tijd van vier minuten en 16,71 seconden, vier seconden boven de mondiale toptijd.
Hassan is de eerste Nederlandse atlete die een Diamond Leagueklassement wint. Het leverde haar naast een diamanten trofee ook een cheque van 40.000 dollar op, omgerekend ruim 35.000 euro. Hassan won dit seizoen twee wedstrijden voor de Diamond League over 1500 meter, in het Engelse Birmingham en het zwitserse Lausanne. Tijdens het WK in Peking moest ze genoegen nemen met brons, achter de Ethiopische wereldrecordhoudster Genzebe Dibaba en Kipyegon.