Video

Nog geen zinnig woord te zeggen over opvolging bisschop Hurkmans: 'Vaak konijn uit hoge hoed'

12 september 2015 om 13:38 • Aangepast 21 november 2020 om 16:05
nl
Fijn, eindelijk, dacht cultuurtheoloog Frank Bosman vrijdagnacht toen hij de afscheidsrede van 'zijn' bisschop Hurkmans las. "Geestelijk gezien viel het hem erg zwaar. Nu kan hij zijn laatste jaren gelukkig in rust doorbrengen." Over de opvolging van Hurkmans valt nog geen zinnig woord te zeggen: "Rome heeft toch vaak de neiging om een konijn uit de hoge hoed te trekken."
Profielfoto van
Geschreven door

Antoon Hurkmans (71) maakte vrijdag bekend afscheid te nemen als bisschop van Den Bosch. Zeventien jaar heeft hij de scepter mogen zwaaien over het bisdom, maar nu is het genoeg geweest. Zijn gezondheid laat te wensen over. Hurkmans wil stoppen en paus Franciscus vindt dat goed.
LEES OOK: 'Geen gemakkelijke stap', bisschop Antoon Hurkmans (71) stopt
Vaticaan doet niet moeilijk"Hij heeft chronische gezondheidsklachten. Het is een optelsom van allerlei verschijnselen die zijn energieniveau laag houden. En dat kun je niet hebben als drukke bisschop", zegt Vlijmenaar Frank Bosman. "Op je 75ste moet je je ontslag indienen bij de paus. Uit beleefdheid zegt die dan vaak dat je nog mag aanblijven. Maar als je net als Hurkmans al op je 71ste met gezondheidsklachten aanklopt, gaat het Vaticaan echt niet moeilijk doen. Dan mag je gewoon afzwaaien."
Bosman kent Hurkmans uit zijn tijd bij het Sint-Janscentrum. Elf jaar was Hurkmans daar rector. "De hele hausse aan priesterstudenten is aan hem en oud-bisschop Ter Schure te danken", meent Bosman.

Wachten op privacy instellingen...

Moeilijke beslissingenBosman kent Hurkmans als een vriendelijke en toegankelijke kerkleider. "En dat in een lastige tijd van ontkerkelijking." Ironisch genoeg is Hurkmans' grootste wapenfeit als bisschop juist hetgeen wat hem de meeste kopzorgen bracht: de rigoureuze inperking van het aantal parochies. Bij sommige parochies vlogen gelovigen elkaar in de haren.
"Hurkmans wist als geen ander hoe moeilijk zijn beslissingen konden uitpakken voor de parochianen. Maar hij moest ze maken, hij kon niet anders. Dat stuitte hem enorm tegen de borst en dat heeft geestelijke gevolgen gehad voor zijn functioneren."
Kerk en wereld met elkaar verbindenWie de volgende bisschop wordt? Bosman kan er geen peil op trekken. "Er zijn bijzonder veel mogelijkheden. Soms worden hulpbisschoppen doorgeschoven, soms wordt een priester bisschop gewijd. Maar het verleden leert dat een opvolger meestal uit totaal onverwachte hoek komt."
"Hulpbisschop Rob Mutsaerts heeft de beste papieren denk ik. Hij maakt best een kans. Het bisdom zou het beste af zijn met een echte herder die kerk en wereld goed met elkaar kan verbinden. Zoals bisschop De Korte dat kan in Groningen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.