Video

In de rij voor de gevangenis, weer volop belangstelling voor Open Monumentendag

12 september 2015 om 16:53
nl
In Breda stond zaterdagmiddag een lange rij voor De Koepel. De voormalige gevangenis opende zijn deuren voor Open Monumentendag. Verslaggever Birgit Verhoeven bezocht een van de vele andere monumenten die het publiek een kijkje binnen gunden: De Blauwe Hand in Bergen op Zoom.
Geschreven door

René en Truus Hendriks wonen in het schitterende monumentale pand in de binnenstad van Bergen op Zoom. Omdat ze het belangrijk vinden om de geschiedenis en verhalen van hun huis te delen, doen ze zondag mee met de Open Monumentendag.
"Het gaat vooral om de kelder, die is uit de vijftiende eeuw", vertelt Truus. "Met zo'n huis besef je ineens heel goed dat je maar een klein stipje bent in de hele geschiedenis."
Pand met historie De Blauwe Hand deed vroeger dienst als blauwververij. "Door de verf die gebruikt werd kregen de arbeiders blauwe handen. Daarna werd het gebouw gebruikt als bierbrouwerij, de vaten werden opgeslagen in de kelder", vertelt Truus.
René Hendriks woonde als kind in de buurt van De Blauwe Hand en ging als jong 'menneke' met zijn hand langs de muur van het pand. "Ik had toen het gevoel dat ik echt contact maakte met de geschiedenis."
Geef het doorWonen in een monumentaal pand is een dure aangelegenheid: "Maar door het goed te onderhouden kun je het ook weer doorgeven aan de volgende generaties en blijft het goed bewaard", zegt het echtpaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.