Ouders zorgen massaal voor gevaarlijke toestanden bij scholen, blijkt uit onderzoek

14 september 2015 om 12:13
nl
Ouders die hun kinderen halen en brengen bij de basisschool, veroorzaken daarmee in groten getale gevaarlijke verkeerssituaties. Dat blijkt maandag uit onderzoek dat Veilig Verkeer Nederland (VVN) liet uitvoeren. Een actieweek over verkeersveiligheid in Brabant leverde deze maand ruim tienduizend meldingen op.
Geschreven door

Een meerderheid van de scholen in Nederland kampt met onveilige situaties. Bij 83 procent van de 2.311 onderzochte scholen kan het verkeer gevaarlijk zijn voor de schoolgaande kinderen en de schoolmedewerkers.
'Kan er chaotisch aan toe gaan'Van de scholen heeft 58 procent te maken met onveilige situaties door ouders die hun kinderen brengen en weer ophalen. Ook kampt 41 procent met parkeerproblemen en 32 procent met gevaarlijke oversteekplaatsen.
"Het kan er soms chaotisch aan toe gaan bij basisscholen. Een deel van de oplossing ligt in het verminderen van het autoverkeer. Ga dus zoveel mogelijk te voet en met de fiets naar school", adviseert directeur Felix Cohen van VVN.
Meer scholen willen verkeersbrigadeTen slotte komt uit het onderzoek naar voren dat meer scholen een verkeersbrigade willen. Van de scholen die dat nog niet hebben, geeft tien procent aan daar behoefte aan te hebben.
"Vooral vanwege het vele autoverkeer en vanwege het feit dat er weinig rekening wordt gehouden met voetgangers", aldus Veilig Verkeer Nederland.
Veilig Verkeer Nederland voert de komende week actie om aandacht te vragen voor gevaarlijke verkeerssituaties bij scholen. Met de campagne 'Help ze oversteken' wil de organisatie ongeruste ouders ervan bewustmaken dat ze zelf een verkeersbrigade kunnen oprichten.
Meldpunt Omroep BrabantDe afgelopen tijd vroeg Omroep Brabant aandacht voor gevaarlijke situaties in de provincie. Dit leverde ruim tienduizend meldingen op. De Pelgrimsweg in Handel werd verkozen tot het gevaarlijkste punt.
De politiek liet weten actie te ondernemen vanwege de duizenden meldingen. Dat deed ook het Sint-Odulphuslyceum in Tilburg. De school gaat voortaan extra surveilleren op drukke tijden. Dit na een melding van een gevaarlijk verkeerspunt.
Alle artikelen over de Brabantse verkeersveiligheid en het meldpunt voor onveilige verkeerssituaties vind je op de themapagina omroepbrabant.nl/verkeersveiligheid.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.