Wooncorporaties luiden de noodklok: ‘Door vluchtelingen meer woonruimte in Brabant nodig’

16 september 2015 om 19:05
nl
De Brabantse gemeenten en het provinciebestuur moeten met het oog op het stijgende aantal vluchtelingen zo snel mogelijk voor goedkope huisvestingsmogelijkheden zorgen. Dat schrijven twintig corporaties in een brandbrief aan de gemeenten. Het Dongense bedrijf Casade zegt zich te oriënteren op huisvesting in leegstaande kantoorpanden en bedrijfsgebouwen.
Geschreven door

De wooncorporaties zijn van mening dat de wachttijden voor sociale huurwoningen hoog oplopen en vinden dat doorgaan op deze manier onverantwoord is. Vluchtelingen die in Nederland worden toegelaten verdienen daarnaast zo snel mogelijk ‘fatsoenlijk onderdak’.
ZIE OOK: Tot wel negen jaar wachten op een sociale huurwoning in West-Brabant
'We moeten creatief zijn'Dat laatste is een complexe opgave, erkennen de corporaties. “Een opgave die extra bemoeilijkt wordt doordat duizenden mensen met een verblijfstitel in centrale opvanglocaties verblijven in afwachting van meer reguliere huisvesting”, stelt directeur Roel van Gurp van Casade namens de corporaties.
In samenwerking met de overheid en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) willen de corporaties voor onder meer de vele vluchtelingen op korte termijn het aanbod van woonruimte in Brabant uitbreiden. “Daarvoor moeten we creatief durven zijn en buiten de gebaande paden kunnen treden”, licht Van Gurp toe.
Nu worden van de achthonderd huizen die vrij komen per jaar, honderd bezet door vluchtelingen met een vergunning. "De nieuwe stroom van vluchtelingen mag niet ten koste gaan van andere huurders", geeft Van Gurp aan.
Op het moment zijn de wooncorporaties en hun gemeenten al druk in overleg over het tekort aan huurwoningen. Zij willen met de brandbrief, die ondertekend is door corporaties uit heel Brabant, de ernst van de huidige situatie benadrukken.
Weinig nieuwe huurwoningenDe laatste jaren is de wachtlijst bij veel corporaties fors toegenomen. Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek dat een wachttijd van negen jaar geen uitzondering is in West-Brabant.
Volgens hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer worden er te weinig nieuwe sociale huurwoningen gebouwd, terwijl de vraag toeneemt. Dat komt onder meer door een toename van het aantal asielzoekers met verblijfsvergunning en doordat er relatief weinig mensen doorstromen van huur naar koop.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.