Ruzie om erfenis tussen nabestaanden en pastoor uit Asten wordt voor de rechter uitgevochten

15 september 2015 om 18:29
nl
Pastoor Hermans van Asten is door de familie van mevrouw Tonny van Empel voor de rechter gesleept vanwege een ruzie over een erfenis. Bij het overlijden van hun alleenstaande zus en tante bleek dat niet de familie, maar de pastoor persoonlijk het grootste deel van de erfenis kreeg.
Geschreven door

Het zou gaan om meer dan 100.000 euro. De familie denkt dat de pastoor hun zus en tante onder druk heeft gezet en misbruik heeft gemaakt voor haar vaste geloof om de erfenis in zijn voordeel te doen laten uitvallen.
Voor de rechtbank dinsdag zei nicht Jolanda dat tante Tonny in haar laatste dagen gezegd zou hebben dat ze 'een grote fout heeft gemaakt'. Onder meer omdat ze ook steeds om een notaris vroeg, denkt de familie nu dat zij het had over de erfenis.  
Kort voor overlijden ontdekt familie dat geld naar pastoor gaatDe overleden vrouw vertelde haar familie pas kort voor haar sterven dat ze een kleine vijf jaar daarvoor haar laatste wensen had aangepast. Pastoor Hermans van Asten maakte zij tot eerste erfgenaam, de parochie tot tweede. De familie liet zij legaten na.
Voorheen was het andersom. "Ik heb haar nog gezegd dat ze het zo niet moest doen en dat ik liever had dat ze de parochie als eerste zou vermelden", zei Hermans voor de civiele rechter in Den Bosch. Waarom Van Empel het destijds zo heeft veranderd, is noch bij hem noch bij de familie bekend.
De pastoor heeft wel eens geld van Van Empel geleend, maar dat heeft hij naar eigen zeggen allemaal terugbetaald. Hij ontkent dan ook dat hij op enige manier druk heeft gezet op de dame. "Ze was natuurlijk een parochiaan, maar ik zou onze relatie ook omschrijven als familiair. Ze was alleen en kwam bijna dagelijks een praatje maken op de pastorie, meestal met mijn gastvrouw. Maar ze schoof ook als gast aan bij het kerst- en paasdiner."
'Zoveel geld in kluis dat deurtje niet dicht kon'De pastoor gaf toe dat de oude dame hem wel eens om advies vroeg en dat hij die ook gaf. "Maar ze nam haar eigen besluiten." Zo haalde Van Empel op een bepaald moment alle geld van haar spaarrekening en stopte dat in een kluis.
In de rechtszaak werd gezegd dat er zoveel papiergeld in moest liggen dat het deurtje amper dicht kon. De pastoor had een volmacht voor het kluisje, maar kon daar op eigen houtje niet bij. "Ik nam aan dat ze me dusdanig vertrouwde dat ze mij als een soort veiligheidsnet zag. "
'Lasterlijk en smadelijk'De pastoor vindt de werkwijze van de familie lasterlijk en smadelijk. "De manier waarop ze deze kwestie aanpakken, is buiten proportie. Zo heeft de familie slechts een paar uur na de begrafenis van hun zus en tante beslag laten leggen op zaken."
De rechter heeft nog geen uitspraak gedaan in deze civiele zaak. 7 oktober wordt de zaak deels weer behandeld. Dan beslist de rechter of pastoor Hermans tijdens dit proces wel of niet uitlatingen mag doen over de kwestie. De familie eist dat hij niets mag zeggen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.