Wim Daniëls: 'Woordenschat groeit door nieuwe producten'

15 september 2015 om 19:22
nl
Het nieuwe boek 'Blits!' van taalkundige Wim Daniëls laat zien dat veel nieuwe woorden in de jaren zestig de Nederlandse woordenschat hebben verrijkt. "Als iets niet saai is, is het taal", aldus de taalexpert uit Aarle-Rixtel.
Geschreven door

De jaren zestig kenmerkt zich door de rebellerende jeugd. 'Provo' is bijvoorbeeld een woord dat in die tijd geïntroduceerd werd. Een ander woord is 'spatje'. "Dat vind ik een fantastisch woord", reageert schrijver Wim Daniëls enthousiast in het programma Onder Ons.
In het woordenboek Van Dale staat dat 'spatje' een glaasje jenever is. "Het woord is bedacht door kastelein Jo van Gestel uit Eindhoven, die in 1965 in Eindhoven Club 44 opende. Volgens hem is 'spatje' een cola met whisky."
Groei aantal woordenEerder schreef de taalexpert al het boek 'Mieters' over de jaren vijftig. "Er komen steeds meer woorden bij in de loop der jaren. Noem het in de loop van de taal", aldus Wim Daniëls.
"Dat komt door de groei van producten", benoemt hij als reden. "Philips introduceerde de cassetterecorder, maar ook kwam in die tijd de kleurentelevisie."
Voor Wim Daniëls betekent het in ieder geval dat hij genoeg stof heeft om te schrijven over taal.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.