Jan B. ook vervolgd voor doodsbedreiging politieagenten, cel wapenhandelaar doorzocht

16 september 2015 om 10:15
nl
Justitie vervolgt Jan B. omdat hij een politieagent en een gemeenteambtenaar met de dood zou hebben bedreigd. Zijn cel is onlangs in het kader van een bedreiging doorzocht. De 65-jarige wapenhandelaar uit Hulten wordt gelinkt aan liquidaties in de Amsterdamse onderwereld.
Geschreven door

Dat blijkt uit informatie van Omroep Brabant en De Telegraaf, die is bevestigd door het Openbaar Ministerie Zeeland-West-Brabant. De agent en de gemeenteambtenaar hebben aangifte gedaan van de doodsbedreigingen. De derde persoon die Jan B. (64) bedreigde was burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen. Deze bedreiging is al eerder naar buiten gebracht.
Mogelijk communicatieapparatuurDe cel van beroepscrimineel Jan B. in de Penitentiaire Inrichting in Zwaag werd enkele weken geleden uitgekamd in het kader van het onderzoek naar de bedreigde burgemeester. Waarnaar precies is gezocht in de cel van B., kon een woordvoerder van het Openbaar Ministerie niet zeggen. Mogelijk is er naar een mobieltje gezocht dat van belang kan zijn bij het onderzoek.
De bedreigingen tegen de burgemeester werden op vrijdag 13 maart vanuit B.'s woonplaats, Hulten, geuit. Hij zou met vuurwapens naar het stadhuis komen en Boelhouwers ‘overhoop schieten’. Ongeveer twee weken later bracht de burgemeester het nieuws naar buiten dat hij te maken heeft met bedreigingen vanuit de georganiseerde criminaliteit. De bekendmaking zorgde voor grote commotie.
LEES OOK:
Justitie moet met meer komen’, link wapenhandel Jan B. met liquidatiegolf Amsterdam ‘flinterdun'
Strijd tegen criminaliteitBoelhouwer wilde dinsdag niet reageren op het nieuws van de vervolging. De burgemeester gaf eerder aan niet bang te zijn en de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit in Brabant onverminderd door te zetten. Tijdens Prinsjesdag werd duidelijk dat het kabinet geld wil uittrekken om burgemeesters te trainen in het omgaan met bedreigingen en intimidatiepraktijken.
Jan B. zit momenteel vast in het Noord-Hollandse Zwaag op verdenking van verboden wapenbezit en wapenhandel. In juni dit jaar werd een gigantische hoeveelheid wapens en munitie in de beruchte loods van B. in Hulten aangetroffen.
LEES OOK:Jan B. ontvoerde mijn zoon’, moeder van vermiste Maarten Geurts geschokt door ontwikkelingen Hulten
Beruchte drugsloodsIn dezelfde loods ontdekte de politie 35,2 kilo amfetamine. Justitie in Amsterdam maakte in juli bekend dat informatie over het wapenarsenaal voortkwam uit onderzoeken naar liquidaties in de hoofdstad.
De vermeende wapenleverancier van de onderwereld wordt ook in verband gebracht met de gewelddadige dood van Freddy Janssen uit Valkenswaard. Zijn lichaam werd in juni zwaar toegetakeld in het Markkanaal in Den Hout gevonden. De loods in Hulten werd in juni vanwege het onderzoek doorzocht met behulp van een zwaarbewapend politieteam. Justitie zegt dat er in deze zaak nog niemand als moordverdachte is aangemerkt.
LEES OOK: 'Voor Hulten was Jan B. een goed mens’, dorpelingen van slag door ontwikkelingen beroepscrimineel
'Minder prioriteit'Wanneer de strafzaak tegen Jan B. inhoudelijk wordt behandeld, is niet duidelijk. “Dat onlangs nog de cel is doorzocht, geeft aan dat we nog volop bezig zijn met het onderzoek”, licht het Openbaar Ministerie Zeeland-West-Brabant toe in een reactie.
Advocaat De Pree gaf al eerder in gesprek met Omroep Brabant aan dat de zaak van de bedreigingen ‘minder prioriteit heeft’ dan de zaak over de verboden wapenhandel. Dit ontkent justitie weer. “Dat de zaak stil ligt, heeft niets met de zaak in Amsterdam te maken.” De raadsman was dinsdag niet bereikbaar voor verder commentaar.
LEES OOK: 'Jan B. leverde zware wapens aan Kalasjnikovbende die bankkantoor Breda overviel’

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.