Video

De Benno-Tapes: 'Mijn straf zit erop, ik moet toch verder'

16 september 2015 om 20:06
nl
Instanties als reclassering en gemeenten weten zich geen raad met pedoseksuelen die weer terugkeren in de maatschappij. Dat blijkt uit de documentaire 'De Benno-Tapes, over leven na de gevangenis' die Omroep Brabant TV zondag en maandag uitzendt. "Wij wilden een uitgekotst persoon volgen bij zijn terugkeer in de maatschappij. Kan iemand na zijn straf een nieuw leven opbouwen?", vraagt producent Frank van Osch zich af.
Geschreven door

In de documentaire wordt de veroordeelde pedoseksueel Benno Larue gevolgd. Dat gebeurt vanaf het moment dat hij de laatste twee jaar van zijn straf, onder voorwaarden, in vrijheid mag doorbrengen. Zo moet hij tegen zijn zin een enkelband dragen. "Mijn straf zit erop, ik moet toch verder", zegt Larue zelf in de documentaire.
De Bossche zwemleraar Larue werd in 2010 veroordeeld tot zes jaar cel. Hij kreeg die straf omdat hij jarenlang tientallen zwakbegaafde meisjes misbruikte die les van hem kregen. Zijn straf zit er sinds deze maand op. Hij woont en werkt nu in Duitsland.
Geheime opnamesDe zaak van Benno Larue werd een van de grootste in zijn soort in Nederland. Iedereen kent inmiddels Benno Larue. Jacqueline de Heij vertelt samen met Frank van Osch in het programma Onder Ons dat zij Larue benaderde met het voorstel een documentaire te maken. Ze volgde hem twee jaar lang: "Ik wilde hem geen podium geven. Maar wat mij interesseerde is hoe iemand als Benno een start moet maken met een nieuw leven."  
In 54 minuten geeft ‘De Benno-Tapes’ een beeld van de terugkeer van Benno Larue in de maatschappij. De voormalig zwemleraar filmde zelf ook hoe dat ging. Hij nam gesprekken met instanties als de reclassering en gemeenten op, waaruit blijkt dat zij worstelen met zijn terugkeer. Honderd uur materiaal leverde Larue in. Een deel daarvan is in de documentaire terug te zien.
Het zijn onder meer opnames van gesprekken met de reclassering die hem begeleidde bij zijn terugkeer. Gesprekken met de psycholoog. Met een ambtenaar van een gemeente. Solliciteren zit er niet in en hij heeft moeite om onderdak te vinden. Je ziet de worsteling van de maatschappij met Larue en hoe hij daar zelf mee omgaat. Volgens Frank van Osch kregen zij van Larue ruim honderd uur ongemonteerd materiaal. "Dat hebben we allemaal gezien en een selectie gemaakt. Iedereen reageert anders op de hem gemaakte beelden. Vooral het onderbuikgevoel reageert."
'Er moet een plaats gevonden worden'Lout Donders van Omroep Brabant legt uit waarom de documentaire wordt uitgezonden: “We willen laten zien wat er gebeurt met iemand die voor een zedenzaak zijn straf heeft uitgezeten. Benno L. is niet de enige veroordeelde pedoseksueel voor wie na zijn gevangenisstraf een plaats gevonden moet worden in de maatschappij. Dat is een worsteling: voor de veroordeelde, maar ook voor alle instanties waar hij mee te maken krijgt.”
Donders begrijpt wat de aandacht voor Larue kan losmaken bij het publiek: "Zeker bij mensen die dicht bij de slachtoffers staan. We vinden het belangrijk om te laten zien hoe allerlei instanties met zo'n zaak worstelen."
Zondag 20 september is de documentaire De Benno-tapes bij Omroep Brabant te zien, om 20:30 en 22:30 uur. Maandag 21 september om 21:30.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.