Grolsch wordt broertje van Dommelsch en Oranjeboom als overname doorgaat

16 september 2015 om 16:45
nl
Bierbrouwer AB InBev wil branchegenoot SABMiller overnemen. Dat meldde SABMiller, het moederbedrijf van Grolsch, woensdag in een persverklaring. AB InBev is al eigenaar van onder meer Dommelsch en Oranjeboom. Het zou gaan om de combinatie van de twee grootste bierbrouwers ter wereld.
Geschreven door

Volgens SABMiller is er nog geen voorstel van AB InBev binnengekomen en zijn er geen details te melden over een overnamebod. Het hoofdkantoor van AB InBev Nederland is gevestigd in Breda.
AB InBev liet in een eigen persbericht weten dat SABMiller inderdaad is benaderd met een voorstel, maar dat nog niet zeker is dat dit zal leiden tot een bod of een overeenkomst.
Onderdelen afstotenHet fusieconcern zou een marktwaarde hebben van circa 245 miljard dollar (218 miljard euro). Waarschijnlijk moeten de bedrijven wel onderdelen afstoten om goedkeuring te krijgen van de mededingingsautoriteiten voor de overname.
Het in Brussel genoteerde AB InBev is 's werelds grootste brouwer met merken als Stella Artois, Corona, Hoegaarden, Budweiser, Leffe en Beck's. Naar eigen zeggen bezit het bedrijf zes van de tien meest waardevolle biermerken ter wereld. Het Brits-Zuid-Afrikaanse SABMiller produceert behalve Grolsch onder meer ook Foster's, Peroni en Dorada.
Langer speculatiesEr wordt al langer gespeculeerd over een overnamebod van AB InBev op SABMiller. Vorig jaar nog benaderde SABMiller Heineken met een overnamevoorstel, maar dat werd afgewezen. Marktkenners zagen in die stap een beschermingsconstructie van SABMiller tegen een overname door AB InBev.
In 2014 verkocht AB InBev 46 miljard liter bier. Het bedrijf heeft ongeveer 155.000 werknemers in dienst verspreid over 25 landen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.