Efteling pakt misbruik aan: rode schoentjes op Marktplaats

16 september 2015 om 17:50
nl
Twee dansende rode schoentjes, een bordje met daarop een kabouter die onderweg is naar een kleine boodschap en allerlei ornamenten. Allemaal Efteling-spulletjes die te koop staan op Marktplaats. Het attractiepark in Kaatsheuvel is er niet bepaald blij mee.
Geschreven door

De partij is op de internetsite gezet door iemand die zich Marciano noemt en die verzekert dat het gaat om spullen die echt uit de Efteling komen. Hij meldt dat de goederen uit de inboedel van zijn overleden broer komen. Liefhebbers kunnen bieden om een van de hebbedingetjes in huis te halen.
AdvocaatEn belangstellenden zijn er voldoende, zo weet Femke van Es van de Efteling. "We hebben veel trouwe fans en we merken dat dit soort objecten bij hen zeer geliefd zijn. Jammer genoeg maken sommige mensen daar misbruik van."
In het verleden heeft het Brabantse attractiepark mensen die Efteling-spullen aanboden laten benaderen door een advocaat om ze ertoe te bewegen de spulletjes van internet te halen.
CadeauFemke van Es zegt dat de Efteling er geen probleem mee heeft als mensen spullen van het park in huis hebben. "Bijvoorbeeld medewerkers die meegewerkt hebben aan een attractie of iemand die iets cadeau gehad heeft. Die zijn er genoeg."
"Wat we kwalijk vinden is dat sommige mensen spullen van de Efteling verkopen. Echte of namaak. En als het gaat om nagemaakte spullen, en dat zien we vaak genoeg, is het misschien nog wel erger want dan wordt ons auteursrecht geschonden."
ZolderAls er spulletjes te koop staan die uit het park zouden komen dan wordt er volgens Van Es contact gezocht met de adverteerder die erachter zit. "En dat gebeurt best vaak. Niet zelden krijgen wij die dingen dan als schenking voor ons Efteling-museum. We hebben een breed archief waarin onze hele geschiedenis vastgelegd is. Je kunt je voorstellen dat oude spulletjes die bijvoorbeeld op een zolder zijn gevonden voor ons heel interessant kunnen zijn."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.