Video

Een grootheid die niemand kende, maar ook weer wel: deze Efteling-attracties ontwierp Ton van de Ven

16 september 2015 om 20:48
nl
Hoezeer Ton van de Ven ook bepalend is geweest voor de huidige status van de Efteling, zal zijn naam niet bij iedereen tot de verbeelding spreken. Zijn legendarische en buitengewoon fraaie attracties doen dat overduidelijk wel. Wie is er nou niet bekend met de Droomvlucht of de Villa Volta? Een overzicht van de meest uitgesproken en gerenommeerde attracties uit de koker van Van de Ven.
Geschreven door

Werknemers en oud-collega’s zijn met stomheid geslagen door de plotselinge dood van de oud-ontwerper en voormalig creatief directeur. “De geestelijk vader van de Efteling is niet meer onder ons”, vertelde oud-directeur Paul Beck geëmotioneerd op de radio bij Omroep Brabant.
Ook hij roemde Van de Ven om zijn onovertroffen creativiteit en om de tomeloze energie die hij in zijn kunstwerken stopte. "Ton trad ondanks zijn successen nooit op de voorgrond. Bij de ontwikkeling van zijn attracties liet hij zich uiteraard continu gelden. Hij was briljant in zijn doen en laten."
Spookslot (1978)Het eerste grote project waarmee Van de Ven zijn sporen verdiende, was met het Spookslot in 1978. Dit spookhuis zat vol nieuwe technieken en special effects op Camille Saint Saens’ Danse Macabre. Van de Ven legde elk detail liefdevol in zijn ontwerpen vast.
[YouTube:body:https://youtu.be/L9KGLtcUa2Y]
Schipschommel Halve Maen (1982)De Halve Maen is een schommelschip dat in 1982 werd geopend in het Ruigrijk. Het schip is een rechtstreekse kopie van een VOC-schip. Ton bedacht de decors en beleving van het schommelschip. De Halve Maen was de tweede ‘heftige’ attractie van het pretpark.
[YouTube:body:https://youtu.be/LhG2Ii4jAW0]
Fata Morgana (1986)De dark-ride Fata Morgana, die is gebaseerd op de verhalen van 1001 Nacht, bracht de Efteling terug op het sprookjespad. De beleving van de rijk geornamenteerde interieurs met balkende ezels, brullende tijgers en feestende edelen werd versterkt met geuren en speciaal gecomponeerde muziek.
[YouTube:body:https://youtu.be/Ks7l3nFhXeY]
Het Volk van Laaf (1990)Het Volk van Laaf (1990) zag het levenslicht in een eigen dorpje met school, brouwerij en bakkerij. Het betrof een volstrekt eigen verhaal van Ton van de Ven over een uniek volkje, dat zich al snel ver buiten de grenzen van het park begaf.
[YouTube:body:https://youtu.be/GVsBqheV0zY]
Droomvlucht (1993)Jarenlang werkte Ton met zijn team aan de vernieuwende, grote attractie Droomvlucht (1993): een reis door de wereld van elfen, feeën, faunen en trollen. Bezoekers worden zelf onderdeel van de droomwereld die hen omringt. Ton bedacht een unieke, bijna individuele beleving die de bezoeker diep zou raken. De combinatie van schoonheid en technologie wordt nog steeds geroemd in de internationale attractieparkenbranche.
[YouTube:body:https://youtu.be/b8XZc6WzNr0]
Villa Volta (1996)Villa Volta, de draaiende villa die de menselijke geest op z’n kop zet, verrees in 1996. De attractie is gebaseerd op de legende van de Bokkenrijders. Ton daagde internationale attractiebouwers uit met zijn zogenaamde madhouse XL, in reusachtige afmetingen.
[YouTube:body:https://youtu.be/z2c7ZZtN8kY]
Teksten gebaseerd op In Memoriam Ton van de Ven van de Efteling.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.