Zondagsrust! Babyloniënbroek steunt Marianne Vos in stilte

BABYLONIëNBROEK - Alle ogen zijn zondag gericht op Marianne Vos. De wielrenster hoopt in de wegwedstrijd, dit keer in Rio de Janeiro, opnieuw goud te pakken op de Olympische Spelen. In haar woonplaats Babyloniënbroek wordt flink meegeleefd, maar vooral achter de voordeur. In verband met de zondagsrust wordt er in het kerkdorpje helemaal niets georganiseerd. "Als ze zondag wint, is de inwendige trots heel hoog."
Natuurlijk zijn de inwoners (ruim 400!) van Babyloniënbroek supertrots op Marianne Vos, de koningin van het wielrennen. Maar dat enthousiasme kent in het plattelandsdorp zeker zijn grenzen en wordt al helemaal niet breed uitgedragen. In aanloop naar de wegwedstrijd van zondag in Rio de Janeiro zijn er geen versierde straten, huizen of wat dan ook voor gekkigheid.

In Babyloniënbroek doen ze liever gewoon. "Het leeft hier wel, maar niet uitbundig", zegt een dorpsbewoner uit 'Broek' over de race van zondag.

Niet de beest uithangen
Burgemeester Fons Naterop, zelf een enorme wielerliefhebber, legt het uit. "Marianne is een produkt van deze streek. En dat betekent dat zij in een omgeving woont waar echt flink de beest uithangen, feest hebben enzo, niet aan de orde is."

Zondagsrust
De wedstrijd wordt sowieso door de meeste inwoners achter de voordeur beleefd. Vanwege de zondagsrust is er in het kerkdorp geen punt waar er gezamenlijk op bijvoorbeeld een groot scherm gekeken wordt. Een kroeg is er niet en de 'ijsbaan', waar dit wel eens gedaan wordt, gaat niet open.

"Het is hier niet de 'bible-belt' waar ze je met de nek aankijken als ze je zondag tegenkomen", zegt Nick Uithoven, oud-marathonschaatser en inwoner van Babyloniënbroek. "Maar de zondagsrust is echt wel een dingetje. Je gaat naar de kerk en daaromheen ga je niet werken of sporten."

Niet toeterend door de straat bij goud
Gezamenlijk sport kijken dan misschien? Ook voor fenomeen Marianne Vos wordt geen uitzondering gemaakt. Zelfs niet als ze opnieuw goud pakt op de Olympische Spelen. "Het is niet zo dat we dan toeterend door de straat heenrijden", lacht Uithoven. "Dat gaat hiet absoluut niet gebeuren."

Juichen doen ze binnen en voor de televisie. "Als ze zondag een gouden plak behaalt, zal de inwendige trots heel hoog zijn", aldus burgemeester Fons Naterop.