'Ik voelde meteen dat ik wat móést doen', vertelt Dirk Lips, eigenaar van het Autotron

17 september 2015 om 18:26
nl
Grote problemen vragen om bijzondere oplossingen. En dus worden er vluchtelingen opgevangen op de legerbasis in Oirschot en in het oude belastingkantoor in Oss. Maar ook sinds kort in Autotron Rosmalen. Vorige week dinsdag kwamen daar de eerste vluchtelingen aan. Ze mogen een paar weken blijven tot er plek is in een asielzoekerscentrum. Dirk Lips, directeur van Libéma, is de eigenaar van Autotron. In het programma Onder Ons vertelt hij over zijn motivatie om vijfhonderd mannen onderdak te bieden.
Geschreven door

Dirk Lips, directeur van Libéma in Rosmalen twijfelde geen moment toen hij de enorme stroom vluchtelingen zag op de televisie. "Ik heb meteen de vraag gesteld: wat kan ik doen?", vertelt Lips in Onder Ons.
ZIE OOK: In het veilige Rosmalen beseffen de vluchtelingen wat ze missen
En toen hij benaderd werd door het COA bood hij het Autotron aan, een van zijn locaties. Inmiddels zitten daar nu vijfhonderd mannen in een noodopvang.
'Mijn vader was vluchteling'Lips hecht veel belang aan 'maatschappelijk verantwoord ondernemen'. Hij is een welvarende man en is terug te vinden in de Quote 500. Toch is dat niet de reden dat hij zich 'genoodzaakt voelt' iets te doen.
ZIE OOK: Waar ooit dure bolides stonden, staan nu stapelbedden in Rosmalen
Er spelen ook persoonlijke emoties mee. "Mijn vader was vluchteling in WOII. Wat hij heeft meegemaakt, daar kun je je geen voorstelling van maken."
'Blij dat ze veilige plek hebben'Lips heeft het Autrotron bezocht om toezicht te houden en te kijken hoe het met de vluchtelingen gaat. De mannen die er ondergebracht vertellen niet veel over de dingen die ze hebben meegemaakt.
ZIE OOK: Maximaal vijfhonderd asielzoekers tijdelijk opgevangen bij Autotron Rosmalen
"De meesten zijn gewoon blij dat ze een veilige plek hebben. Vooral mannen zijn een kwetsbare groep in een oorlogsgebied", zegt Lips. Hij begrijpt dat ze besluiten om alleen de gevaarlijke overtocht naar Europa te maken.
'Tranen van in mijn ogen'Volgens Dirk Lips krijgt hij veel bijval van mensen in zijn omgeving. Veel van hen willen ook helpen. Zo vroeg een bestuurslid van FC Den Bosch of ze iets konden beteken.
"En de supportersvereniging van FC Den Bosch wilde een bus betalen. Daar krijg ik echt tranen van in mijn ogen", zegt Lips. "We moeten trots zijn op wat Nederland wil, kan en durft."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.