Veel Brabantse rijders ontstemd over Parcours Dakar 2016: 'Weet niet of Dakar nog toekomst heeft'

18 september 2015 om 12:54 • Aangepast 21 november 2020 om 15:57
nl
De ASO, organisator van de Dakar, heeft donderdagmiddag in Buenos Aires de route voor de rally van 2016 bekendgemaakt. De wedstrijd wordt, zoals eerder al aangekondigd, alleen verreden in Bolivia en Argentinië. Tot verdriet van veel Brabantse rijders, die vrezen dat een Dakar zonder veel zand ten koste gaat van het spektakel.
Profielfoto van
Geschreven door

In eerste instantie zou ook Peru worden aangedaan, maar dat is geschrapt uit vrees voor El Niño. Eerder was ook al Chili uit de route gehaald. De woestijnrally start op 3 januari in Buenos Aires.
Vandaar uit gaat het naar het noorden, richting Bolivia waar rondom de zoutvlaktes van Uyuni wordt omgekeerd voor een terugkeer naar Argentinië. De woestijnrally finisht dan weer op 16 januari in Rosario.

Wachten op privacy instellingen...

Motorrijder Jan van Gerven uit Oostelbeers is teleurgesteld. "Dit valt niet mee. Dit is niet de route waar ik voor gekozen heb. Ik had me echt verheugd op Peru, maar nu zou ik zelf het liefste niet gaan. Ik ga overleggen met het team, de meeste stemmen gelden, ik wil geen spelbreker zijn."
TwijfelsOok trucker Jan van de Laar is niet blij met de route. "De spectaculaire duinen in Peru komen nu niet langs en daar had ik me enorm op verheugd. Ik twijfel over deelname, maar dat gaan we later beslissen."
Ook het team van Gerard de Rooy twijfelt over deelname. De trucker uit Son overlegt vrijdag met zijn team of ze zullen gaan rijden.
ASOHenk Hellegers, vertegenwoordiger van organisator ASO in Nederland, ziet het niet zo snel gebeuren dat een hoop rijders afzeggen. "Het blijft gewoon de zwaarste rally ter wereld. Ik snap dat sommige teams belang hebben bij veel zand, maar ik vind het bijzonder dat je alleen zou willen rijden als het parcours je aanstaat. Die jongens van de Formule 1 gaan toch ook niet naar binnen als het regent?"
Ook Ebert Dollevoet uit Valkenswaard is niet teleurgesteld. "Dit is een mooi parcours", aldus de rallyrijder. "Minder duinen is nooit in ons nadeel. Wij zien wel kansen nu. Ik heb er zin in."
Toekomst DakarDe toekomst zal moeten uitwijzen of deze route effect heeft, deze route van Dakar. Jan van Gerven is somber. "Ik vraag me af of Dakar in de toekomst nog wel georganiseerd kan worden, als je dus niet meer overal kan rijden."
De complete route:02/01: Start podium in Buenos Aires03/01: Buenos Aires - Villa Carlos Paz04/01: Villa Carlos Paz - Termas de Río Hondo05/01: Termas de Río Hondo - Jujuy06/01: Jujuy - Jujuy07/01: Jujuy - Uyuni08/01: Uyuni - Uyuni09/01: Uyuni - Salta10/01: Rustdag in Salta11/01: Salta - Belén12/01: Belén - Belén13/01: Belén - La Rioja14/01: La Rioja - San Juan15/01: San Juan - Villa Carlos Paz16/01: Villa Carlos Paz - Rosario

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.