436 kilo cocaïne, smokkelaars horen meer dan dertig jaar cel eisen

17 september 2015 om 20:24
nl
Justitie wil dat vijf verdachten voor de smokkel van 436 kilo cocaïne veroordeeld worden tot in totaal meer dan dertig jaar gevangenisstraf. Verstopt in het dak van een container kwam de cocaïne aan in de Rucphense loods.
Geschreven door

De zaak diende donderdag voor de rechtbank in Amsterdam. De verdachten worden niet alleen vervolgd op verdenking van drugssmokkel, maar ook voor deelname aan een criminele organisatie.
De officier van justitie benadrukte de omvang van de onderschepte partij drugs. Die had een straatwaarde van ongeveer 20 miljoen euro.
BananenDe drugs werden in maart 2014 gevonden in de haven van Antwerpen. Het spul was verstopt in een container met bananen uit Venezuela.
De politie volgde de container na de ontdekking van de drugs. Er werd ingegrepen toen de verdachten die nu terechtstaan in Rucphen de cocaïne in de container gingen zoeken.
Uit onderzoek is gebleken dat de vijf verdachten al in 2013 bezig waren met het voorbereiden van drugssmokkel. Ze maakten onder meer gebruik van versleutelde telefoons en gebruikten codenamen in hun onderlinge contacten.
MotorenDrie van de vijf verdachten ziet justitie als de motoren achter de smokkel. Twee van hen hoorden donderdag een straf van acht jaar gevangenis tegen zich eisen, de derde negen jaar.
Buiten dat drietal is er een man die volgens justitie onmisbaar was, omdat hij de bananencontainer bestelde en naar zijn bedrijf in Rucphen liet komen. Hij hoorde vierenhalf jaar cel tegen zich eisen.
De laatste man die in Amsterdam voor de rechter stond zou een ondergeschikte rol hebben gespeeld. Hij was een chauffeur, die mogelijk ook op de uitkijk stond bij het uitpakken van het transport.
Geldelijk gewinDe officier van justitie stelde dat cocaïne voor veel schade en onrust in de samenleving zorgt en een gevaar voor de volksgezondheid vormt. "De verdachten hebben slechts oog gehad voor hun eigen geldelijk gewin", luidde de conclusie.
De uitspraak wordt verwacht op 6 oktober.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.