Video

Eindhoven spil in grootschalige mensensmokkel, mannen smokkelden honderden Syriërs

18 september 2015 om 15:35
nl
Twee Syriërs zitten vast omdat ze worden verdacht van het smokkelen van honderden Syrische vluchtelingen binnen Europa. De mannen verbleven in Eindhoven, meldt justitie vrijdag. De 35-jarige hoofdverdachte en zijn 26-jarige neef werden vorige week vrijdag door de marechaussee gearresteerd.
Geschreven door

Er werden aanvankelijk drie verdachten aangehouden. Een vrouw werd opgepakt omdat ze betrokken zou zijn geweest bij het witwassen van geld, meldt justitie aan Omroep Brabant.
Ze is weer op vrije voeten, maar het onderzoek naar haar is nog gaande.
Onderzoek begon jaar geledenEen jaar geleden begon het openbaar ministerie met een onderzoek naar de 35-jarige hoofdverdachte die woonachtig is in Eindhoven.
Hij heeft volgens justitie vermoedelijk met anderen uit winstbejag op grote schaal Syriërs die tijdelijk in Italië verbleven, naar Nederland en andere West-Europese landen gesmokkeld. Vluchtelingen betaalden duizenden euro's.
Duizenden telefooncontactenDe hoofdverdachte onderhield tijdens het onderzoek duizenden telefooncontacten over mensensmokkel met internationaal verspreide medeverdachten.
ZIE OOK: Zes vragen en antwoorden over uitbreiding controles in de grensstreek vanwege vluchtelingencrisis
Hij organiseerde transporten en regelde auto's en chauffeurs voor het vervoer van vluchtelingen. De man stond in nauw contact met medeverdachten die op hun beurt de chauffeurs ronselden.
Tijdens het onderzoek bleek dat vluchtelingen ook in Griekenland, Oostenrijk en Hongarije werden opgehaald, aldus justitie. "De mensensmokkelaars beschikten in Milaan, Athene, Wenen en Boedapest over vaste locaties waar vluchtelingen verbleven."
Justitie legt uit hoe de smokkelaars werkten. "De vluchtelingen betaalden vooraf een deel van de reissom contant. Bij aankomst betaalden zij het restant aan de chauffeur.''
ZIE OOK: Hoe wordt de Brabantse grens gecontroleerd op mensensmokkelaars?
Vluchtelingen betaalden voorafVerschillende leden van de smokkelorganisatie reisden naar het buitenland om het geld op te halen, dat de vluchtelingen vooraf hadden betaald.
De aangehouden 26-jarige neef van de hoofdverdachte deed volgens justitie allerlei werkzaamheden, waaronder het ronselen van vluchtelingen in Hongarije en Oostenrijk. De hoofdverdachte verbleef bij zijn neef in Eindhoven.
De smokkelpraktijken begonnen in Turkije. Daar werden vluchtelingen geronseld voor de overtocht per boot naar Griekenland of Italië, zegt het OM.
ZIE OOK: Provincie wil helpen bij opvang vluchtelingen, mogelijk in huizen die in eigen bezit zijn
"Voorafgaand aan de inscheping betaalden vluchtelingen 7000 euro. Voor een smokkelreis met een personenauto of bestelbusje vanuit Italië betaalden zij per persoon 700 euro.''
Verdubbelen van prijzenJustitie denkt dat er dagelijks vanuit Milaan en Wenen personenauto's en busjes vertrokken naar Nederland, Duitsland, Denemarken en Zweden. In de afgelopen maanden verplaatsten de smokkelaars hun activiteiten naar Boedapest.
Vanwege het grote aanbod verdubbelden zij hun prijzen. 1500 euro voor een smokkelreis naar Nederland werd heel normaal.
'Uniek op deze schaal'"Het is uniek dat het op deze schaal plaatsvond", zegt officier van justitie Jirko Patist van het Landelijk Parket aan de NOS. De marechaussee zegt aanwijzingen te hebben dat er meer van dit soort netwerken zijn in ons land, maar heeft die nog niet op kunnen rollen.
Voor meer over de vluchtelingencrisis, zie onze themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.