Video

Brabant profiteert nog steeds van 70-jarige herdenking Market Garden

18 september 2015 om 19:16
nl
Een jaar na de 70-jarige viering van onze bevrijding is nog steeds te merken dat toeristen afkomen op de verhalen van toen. De vele herdenkingen en alle aandacht in de media die daarbij kwamen kijken, hebben de oorlogsmusea in onze provincie goed gedaan. Het mag dan wel 71 jaar geleden zijn dat de militairen in de ogen van de vijand keken, de verhalen zijn nog springlevend.
Geschreven door

“Het jubileum van zeventig jaar bevrijding ligt eigenlijk pas een paar maanden achter ons, maar ik denk dat er een algemene toegenomen belangstelling is voor de Tweede Wereldoorlog", zegt directeur Erik van den Dungen van het oorlogsmuseum in Overloon.
Vrees is weg"Dat betekent dat we in onze sector, die van oorlogsmusea, er de komende jaren ook wel van blijven profiteren”, aldus Van den Dungen.
Ook bij andere oorlogsmusea bevestigen ze dit, zoals bij het musem Bevrijdende Vleugels in Best. Even werd gevreesd dat met het overlijden van de ooggetuigen ook de oorlog in de vergetelheid zou raken, maar die vrees is helemaal weg.
Van generatie op generatieEr is een generatie die niet veel opheeft met de Tweede Wereldoorlog, vertelt Van den Dungen. "Wij denken dat er een generatie is geweest net na de oorlog, die de oorlog niet heeft meegemaakt, die eigenlijk niet met die oorlog in aanraking zijn geweest en de ouders hebben dat vaak ook verzwegen."
Een generatie verder is het een heel ander verhaal. "Maar nu we een generatie verder komen, die generatie wil weten wat er gebeurd is vroeger. En dat merken we niet alleen in ons land, maar ook in andere Europese landen."  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.