Weer bluswater geloosd in Aa: nu geen schuim gezien

18 september 2015 om 19:48
nl
Opnieuw is er bluswater van de brand bij ADDAPT Chemicals in Helmond in de Aa terechtgekomen. Het waterschap had het water opgeslagen in een tank, maar na een storing liep het per ongeluk de rivier in. De vorige keer dat er bluswater van de brand in de Aa kwam, ontstond er schuim op het oppervlak.
Geschreven door

Begin augustus kwamen chemische stoffen vrij na de brand bij het bedrijf ADDAPT Chemicals in Helmond. Het bluswater kwam in het riool en werd gecontroleerd bij de waterzuivering in Aarle-Rixtel.
Daar is besloten dat het water schoon genoeg was om weer te lozen. Toch ontstond er een schuimlaag op de Aa, ook werden er veel dode vissen gezien.
Oorzaak nooit gevondenHet waterschap Aa en Maas heeft dagenlang onderzocht wat de oorzaak van het schuim was, maar dat was nauwelijks te achterhalen. Een groot gedeelte van het bluswater is bij de waterzuivering apart gezet in een aparte tank. Het gaat om 2,5 miljoen liter bluswater dat al heel erg verdund was.
Vanwege de zware regenval in Aarle-Rixtel donderdag ontstond er een storing bij de waterzuivering. Een medewerker van het waterschap heeft het systeem opnieuw opgestart waardoor de tank met bluswater leegliep in de Aa.
Volgens het waterschap had de medewerker niet kunnen weten dat daardoor het bluswater in de rivier zou stromen. Ook heeft hij grotere problemen voorkomen: als hij het systeem niet opnieuw had opgestart dan was er ongezuiverd afvalwater in de Aa terechtgekomen.
'Geen schuim'Vrijdagochtend werd de lozing pas ontdekt. "Het waterschap betreurt de lozing en zal het voorval zorgvuldig evalueren."
Deze keer zou er geen sprake zijn van schuim en dode vissen. "Medewerkers van het waterschap hebben extra gesurveilleerd bij de Aa, maar hebben niets bijzonders gevonden. De vorige keer was het een droge periode, nu is er een hoge afvoer van regenwater waardoor het water snel verdund."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.