Video

Yuri van Gelder moet Rio verlaten vanwege alcoholgebruik: 'Dit gedrag is ontoelaatbaar'

9 augustus 2016 om 14:42
nl
Turner Yuri van Gelder is maandag naar huis gestuurd. De Waalwijker moest de Olympische Spelen verlaten vanwege alcoholgebruik buiten het olympisch dorp. Volgens TeamNL heeft de ringenspecialist de normen en waarden die binnen de olympische ploeg gelden overtreden. Hij had zich geplaatst voor de individuele toestelfinale.
Geschreven door

Van Gelder heeft in de nacht van zaterdag op zondag, nadat hij zich had geplaatst voor de finale op het onderdeel ringen, tegen de afspraak het olympisch dorp verlaten. Hij keerde volgens TeamNL pas in de vroege ochtenduren terug. De turner gaf toe dat hij tijdens zijn verblijf buiten het dorp alcohol heeft gedronken.
ZIE OOK: Yuri van Gelder: van Lord of the Rings naar Lord of the Drinks
De ploegleiding van de KNGU heeft de staf van TeamNL geïnformeerd over het wangedrag van Van Gelder. In overleg met de KNGU is besloten Van Gelder terug te trekken uit het olympisch turntoernooi.
'Moeilijke beslissing'Chef de mission Maurits Hendriks sprak van een 'moeilijke beslissing. "Ik vind het vreselijk voor Yuri, maar dit gedrag is ontoelaatbaar. Dat hoort niet bij deelname aan de Olympische Spelen of welk sportevenement dan ook."
Volgens Hendriks overtreedt Van Gelder hier de waarden van TeamNL. "We staan voor samen excelleren met respect voor alle afspraken en regels. Onze sporters hebben een voorbeeldrol en daar past dit gedrag absoluut niet bij. We hebben Yuri erop aangesproken en hij heeft toegegeven dat hij die ochtend pas is teruggekeerd in het dorp. Yuri heeft ons geen andere keuze gelaten."
Teleurstelling bij KNGUHans Gootjes, technisch directeur van de KNGU, is naar eigen zeggen 'enorm teleurgesteld' in Van Gelder. "Yuri heeft er zo lang over gedaan om hier te komen, maar kan het helaas niet afmaken. Binnen ons team is dit gedrag niet te tolereren."
Gootjes noemt de voorwaarden voor de sporters glashelder. "Vooral als het gaat over het respecteren van onze kernwaarden. Die zijn door Yuri helaas overschreden. Ook met het oog op het handhaven van een optimaal prestatieklimaat hebben we deze maatregel in overleg met TeamNL getroffen.'' Van Gelder heeft Rio de Janeiro maandag verlaten en is op het vliegtuig naar huis gestapt.
Eerste Olympische Spelen voor Van GelderYuri van Gelder is een van de best presterende Nederlandse turners van de laatste jaren. Hij werd wereldkampioen in 2005, won drie keer goud tijdens een EK - in 2005, 2008 en 2009 - en pakte ook al eens zilver (in 2007) en brons (in 2006) tijdens een WK.
ZIE OOK: Yuri van Gelder naar Rio: ‘Ik mag zeggen dat ik naar de Olympische Spelen ga'
De turner miste in 2008 de Spelen omdat hij als nummer twee van de WK geen wildcard kreeg. In 2012 mocht Van Gelder niet meedoen nadat hij een schorsing wegens cocaïnegebruik had uitgezeten.
Van Gelder heeft een Braziliaanse vriendin, die zaterdag op de kwalificatiedag in Rio de Janeiro was gearriveerd.
Nog geen reactieOp de website van Yuri van Gelder valt dinsdagochtend te lezen: "Yuri kan en wil nog niet reageren op de situatie. Hij wil de gebeurtenissen in besloten omgeving eerst verwerken en zal daarna met een statement naar buiten treden. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog onduidelijk."
De manager van Yuri, Orlando van den Bosch, van Zeloo sports in 's Gravenmoer zegt in een reactie dat ze met verbazing hebben kennis genomen van het feit dat Yuri op het vliegtuig naar huis is gezet. " We weten wat Yuri er al die jaren voor heeft gedaan en gelaten om op het hoogste niveau te kunnen presteren, uiteindelijk de spelen als ook de finale te halen. Het zal geen gemakkelijke beslissing geweest te zijn hem naar huis te sturen", aldus Van den Bosch.
MoederOok de moeder van Yuri, Tineke van Gelder, zegt in het Brabants Dagblad, geschrokken te zijn van de geburtenissen met haar zoon. Ze zegt hem nog niet gesproken te hebben en heeft geen idee waar hij op dit moment is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.