Stuifmail zondag september 2015: het bijzondere voorspel van de tijgerslak

20 september 2015 om 10:35
nl
Wekelijks verhaalt boswachter Frans Kapteijns uit Oisterwijk over wat de natuur te bieden heeft. Luisteraars kunnen vragen over natuurfenomenen insturen via [email protected]. Deze zondag besteedt hij onder andere aandacht aan het nogal bijzondere voorspel van de tijgerslak.
Geschreven door

ZilvervisjeFrans: "Op de foto kan ik duidelijk zien dat het om een zilvervisje gaat. Zilvervisjes hebben een lang en plat lichaam en worden maximaal 30 millimeter lang. De voorzijde is rond en het glanzende grijze (zilver)lichaam eindigt in een punt. De kop van het insect loopt breder uit en daardoor lijkt het diertje de vorm te hebben van een wortel."
"Zilvervisjes zijn kwetsbare diertjes en zijn voornamelijk in de nacht actief. Overdag verstoppen ze zich, maar als hun locatie ontdekt wordt, gaan zilvervisjes snel op zoek naar een nieuwe plek om zich te verstoppen. Zilvervisjes leven het liefst in vochtige (75 tot 95 procent luchtvochtigheid) koele plaatsen, zoals de kelder, toilet, badkamer en de keuken."
Oogstmijt"Nellie Passier vroeg mij iets te vertellen over de oogstmijt, want daar heeft zij veel last van. De oogstmijt, ook wel rode fluweelmijt genoemd, is een heel klein helderrood diertje van de orde van spinnen en spinachtige. Vorige week ook over gehad, zie stuifmail 648."
"Met het volwassen diertje is niets aan de hand, maar met de jonge mijten daarvan wel. De oogstmijten leven in de bodem en op bomen en struiken. In de periode april tot in de vroege herfst produceren oogstmijten heel veel eitjes. Uit die eitjes komen dan jonge mijten, die lijken al op de volwassenen en die gaan op zoek naar voedsel. Dat voedsel vinden ze bij de zoogdieren en dus komen ze ook bij de mens."
"Het lastige is, dat deze diertjes vrijwel onzichtbaar zijn en dus zijn ze eerder op je lichaam dan je denkt. Daarnaast kunnen ze zich ook heel snel verspreiden over de huid op zoek naar plekken om te bijten."
"Ben je door zo'n diertje gepakt, dan kun je het beste een hete douche of warm bad nemen, om eventueel resterende mijten zoveel mogelijk te verwijderen. Boen de huid goed schoon, gebruik veel zeep en een washandje of borstel en trek daarna schone kleren aan. In de kleren kunnen nog levende mijten aanwezig zijn, dus die moeten worden gewassen op minimaal 50 graden. Probeer niet te krabben. Reinig de beetplekken eventueel met alcohol. Tot slot kan je ook het beste je huisarts waarschuwen."
Tijgerslakken"Op de foto zie je een paring van twee tijgerslakken. Vorige week in Stuifmail 648 heb ik de tijgerslak behandeld en nu dan de paring. Tijgerslakken kunnen een maximale lengte van 20 centimeter krijgen en behoren tot een van de grootste naaktslakken in Europa. Als nu twee tijgerslakken gaan paren, dan liggen ze in het begin aan elkaar vast en kunnen dan inderdaad samen 40 centimeter zijn."
"Tijgerslakken hebben net zoals alle andere naaktslakken een heftig voorspel. Ze grijpen zich eerst van achter vast, dan cirkelen ze uren rondom elkaar en knabbelen en bijten ze elkaar. Bovendien delen ze zweepslagen uit met de staart. Als de twee dan echt opgewarmd zijn, maken ze een dik koord van slijm, aan bijvoorbeeld een tak, waarna hun lichamen vasthangend aan dat koord in elkaar verstrengelen."
"Tijgerslakken zijn hermafrodiet en de beide penissen verschijnen uit hun hoofd zodat ze kunnen insemineren. Als ze niet oppassen, raken hun geslachtsorganen aan elkaar geplakt. Eén van de slakken zal dan de penis van de ander moeten afknagen."
[YouTube:body:https://youtu.be/7vbpxlfew4k]
Hoornaar"Op de foto zit heel duidelijk herkenbaar op het raam een hoornaar. De hoornaar behoort tot de echte wespen of papierwespen. De wesp kan maximaal 3,5 centimeter lang worden en is hiermee de grootste wespachtige van Nederland. Hoornaars zijn vooral te vinden in het oostelijk deel van ons land. De indrukwekkende wesp valt ook op door de roodbruine kop en borststuk, maar ook door het hoorbare, zoemende vlieggeluid. Ondanks al deze zaken is de hoornaar beduidend minder agressief in vergelijking met andere wespen."
"Net zoals alle wespen kan de hoornaar ook steken. Deze steken zijn pijnlijker dan de steek van een honingbij maar het gif is minder krachtig. Soms noemen de mensen de hoornaar horzel, maar dat is helemaal fout. Horzels zijn hele andere insecten, die thuishoren bij de familie van vliegen. Het zijn dus geen plooivleugeligen, zoals de wespen, en ze hebben ook maar een paar vleugels en de wespen twee paar. Horzels, met als bekendste soort de runderhorzel, kunnen niet bijten en in tegenstelling tot de hoornaar en andere wespen, niet steken."
IJsvogelSovon Vogelonderzoek Nederland op 18 september: ijsvogels hadden een heel goed broedseizoen. Er zijn dit jaar meer dan duizend broedparen. September is de tijd om ijsvogels te zien: er zijn er veel en ze zijn luidruchtig. Vanaf een punt met mooi uitzicht binnen een kwartiertje vijf verschillende ijsvogels zien. Dat gebeurt niet vaak.
Een gedicht van Roel van Ekeris, De RustzoekerDe rustzoekerStilte Weinig prikkelsNatuur die het voor je verdient
Kleurige bladerenFleurige paddenstoelenEen mostapijt dat onder aan een boom begintEen gedachte niet meer bezint
Kromme bomenDe boommarter mag er wonenDansend hout maakt je blijHet leven voelt er vrij
De lange laanEen eind te gaanDe zwarte specht in z'n vluchtJe hebt je dag bevrucht

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.