Video

Uniek Brabants Likeurmuseum sluit na 31 jaar gedwongen de deuren

20 september 2015 om 21:42
nl
Het Nationaal Likeur en Frismuseum in Hilvarenbeek sluit begin volgende maand definitief de deuren. Het museum herbergt de unieke privécollectie van de voormalig likeurmaker Isidorus Jonkers uit Tilburg. Een deel van de collectie wordt na de sluiting in het openbaar verkocht.
Geschreven door

Het museum aan de Varkensmarkt in Hilvarenbeek sluit bij gebrek aan bezoekers na 31 jaar definitief de deuren. "Drie jaar geleden kwamen hier nog honderdvijftig bussen per jaar en nu misschien nog vijf. Daar kun je het museum niet voor open houden", vertelt Yvon Jonkers.
JoconaYvon Jonkers is een dochter van Isidorus Jonkers, die in Tilburg bekendstond om de vele drankjes, likeuren en jenevers die hij zelf maakte. Het allerbekendst was de 'Jocona'. "Jonkers cognac, dat was vroeger een heel bekend drankje. Het was wijn met cognac, daar kennen ze ons van", vertelt Yvon.
(Drank)flessenNaast de vele schitterende distilleerketels, advocaatmolens en een complete kruidengeurmachine, herbergt het museum ook de grootste collectie glas van Europa. Het gaat dan om (drank)flessen van 1750 tot en met nu, in alle vormen en maten.
Koopjes kopenDe vrijwilligers vinden het verschrikkelijk dat het museum sluit. De ruim 25 mannen en vrouwen lopen er veelal al jaren rond. De laatste dag dat het museum open is, is op zondag 11 oktober. Twee weken later op zaterdag 24 oktober wordt een deel van de collectie publiekelijk verkocht, in het dan gesloten museum.
Met de sluiting van het museum verdwijnt een uniek stukje Brabantse en vooral Tilburgse geschiedenis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.