Seks? Praat gewoon eens een keer met een prostituee!

21 september 2015 om 17:18
nl
Een goed gesprek met een prostituee helpt de dames van lichte zeden van hun dominante en negatieve imago af te komen. Dat blijkt uit onderzoek van Avans-student Evi van Orsouw. Ze onderzocht hoe ervaringsdeskundigen en hulpverleners dat beeld kunnen bijstellen.
Geschreven door

Volgens Van Orsouw worden prostituees nog steeds niet gezien als slimme, zelfstandige en gelukkige vrouwen. Terwijl ze dat wel degelijk zijn. Ondanks de legalisering van het beroep in 2000 werkt de negatieve beeldvorming nog steeds in het nadeel van de sekswerkers.
Ik prostitueer dus ik benDe studente rondde voor de zomer haar studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening aan Avans Hogeschool in Den Bosch af met het onderzoek 'Ik prostitueer dus ik ben'. Voor het onderzoek sprak Van Orsouw met prostituees en liet ze vooral vrijwilligers kennismaken met ervaren sekswerkers.
Van Orsouw: "Die gesprekken met ervaringsdeskundigen maakten soms grote indruk op de deelnemers aan het onderzoek. Zij gingen naar huis met een compleet nieuw beeld van hoe de mens achter het stigma 'prostituee' eruit kan zien."
Van uitgebuit tot zelfbewustEn daar zit volgens Van Orsouw een waardevolle les voor hulpverleners. 'Dé sekswerker' bestaat volgens Van Orsouw niet. Er is zowel een uitgebuite en ongelukkige prostituee, als een zelfbewuste en gelukkige sekswerker.
Het is volgens haar zaak om het beeld compleet te maken bij hulpverleners en het brede publiek. Op die manier kunnen de prostituees beter hun positie bepalen in de maatschappij. "Door simpelweg in gesprek te gaan met ervaren sekswerkers kunnen hulpverleners heel erg veel leren", is haar conclusie.
Praten over seksIn het oktobernummer van het landelijke vakblad Maatwerk, licht Van Orsouw haar visie toe op het belang van ervaringsdeskundigen en betere voorbereiding op praten over seks in opleidingen voor sociale hulpverleners.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.