'De maat is vol', Neerkantse thuishulp wil politieke partij oprichten

21 september 2015 om 16:32
nl
Mariet Sonnemans uit Neerkant is 58 jaar en werkt als huishoudelijke hulp in de gemeente Deurne. Ze heeft steeds minder werk doordat een groot deel van haar cliënten van de gemeente minder zorg krijgen toegewezen. "Ik heb veertig jaar gewerkt, altijd belasting betaald en nooit een uitkering gehad. Nu word ik gedwongen om WW aan te vragen omdat ik mijn rekeningen niet meer kan betalen." In het programma Onder Ons vertelde Sonnemans over de liefde voor haar werk, haar frustraties en haar plannen om een politieke partij op te richten.
Geschreven door

Mariet Sonnemans werkt voor T-zorg, een zorgorganisatie met het hoofdkantoor in Eindhoven. Voor 10.27 euro bruto per uur maakt ze in Deurne huizen schoon. Voor de autoritten naar haar cliënten krijgt ze één euro onkostenvergoeding. "Ik help de mensen graag. Ik ga er ook graag naartoe. Maar ik laat mij niet langer uitbuiten", vertelde Sonnemans in Onder Ons.
Als kostwinnaar moet ze behoorlijk wat uren maken om rond te kunnen komen. Maar sinds januari zijn haar uren elke week minder geworden. Voor het eerst in haar leven moet ze aanvullende WW aanvragen. Ondertussen stapelen de rekeningen zich op. Volgende week moet ze haar huurachterstand betalen anders staat ze op straat.
Financiële noodPraten met haar werkgever heeft Sonnemans nog niet gedaan. Maar dat levert volgens haar ook niet veel op: "We hebben weinig te zeggen. Of je vertrekt of je legt je erbij neer". Sonnemans krijgt alleen de uren betaald die ze werkt. Maar haar cliënten krijgen van de gemeente minder zorg toegewezen. "Ik heb meer dan de helft minder uren per maand. Dat is omgerekend zo'n zeshonderd euro per maand minder."
Sonnemans is er trots op dat ze altijd zelf haar boterham heeft verdiend. Dat dit nu niet meer lukt en ze zelfs in financiële nood is gekomen, vindt ze zeer frustrerend: "Ik kan echt wel zuinig leven. Maar dit kan echt niet meer. Wat mij betreft is de maat vol."
Normen en WaardenDe Neerkantse kan zich niet langer vinden in de keuzes die de regering maakt voor de zorgsector. Ze wil daarom haar eigen politieke partij oprichten. Een naam heeft ze al: 'Normen en Waarden'. De papieren met kernpunten liggen al bij de notaris. "En ik ben nu een site aan het maken zodat mensen een meldpunt hebben." Sonnemans hoopt op veel reacties. "Mensen kunnen mij een mail sturen, samen staan we sterker."
Wie met Mariet Sonnemans in contact wil komen kan mailen naar [email protected].

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.