'Ik blijf niet binnen de kaften van een boek', Tilburger Anton Dautzenberg presenteert nieuwe roman

21 september 2015 om 18:56
nl
De Tilburgse schrijver Anton Dautzenberg presenteert dinsdag in Amsterdam zijn nieuwe roman: 'Wie zoet is'. In Onder Ons vertelt hij waar het boek over gaat en wat de reden was om het te schrijven. "Voor mij was mijn ontslag bij Fontys Hogeschool de aanleiding om een boek te schrijven. Woede en verdriet heb ik omgezet in iets positiefs, zoals het schrijven van een boek", vertelt Dauzenberg.
Geschreven door

Anton Dautzenberg blijft niet binnen de gebaande paden. Hij viel op door zijn lidmaatschap van de pedofilievereniging Martijn en zijn samenwerking met Diederik Stapel bij Fontys Hogeschool. Dautzenberg, die bij Fontys werkte als studiebegeleider, verloor hierdoor zijn baan.
Het ontslag deed hem pijn. "Ik vind het geen probleem om taboes te verkennen. Dat was ook mijn opdracht bij Fontys, om dat met studenten te doen". De Tilburgse schrijver zegt dat hij elk vraagstuk wil onderzoeken. "Maar bij Fontys maken ze van jongvolwassen studenten liever kleine kinderen. Betuttelend."
Sinterklaas en pedofilieDe frustraties van zijn ontslag schreef hij onder meer van zich af in zijn nieuwe roman: 'Wie zoet is'. Het boek gaat volgens de schrijver over een getraumatiseerde man die op zoek gaat naar verlossing. "In het boek ga ik in op de motieven van de sinterklazen. Ik ben gefascineerd door mannen die jaarlijks een jurk aantrekken, een baard opplakken en kinderen op schoot hijsen." Je zou in zijn boek een link kunnen leggen tussen Sinterklaas en pedofilie, maar dat wil de schrijver niet bevestigen. "Je kunt het boek op verschillende manieren lezen."
Zelf heeft Dautzenberg overigens goede herinneringen aan Sinterklaas. "Aan de gezelligheid dan. Ik vond Sinterklaas zelf altijd eng."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.