'Kans klein dat Yuri van Gelder kort geding wint', zegt advocaat internationaal sportrecht

DEN BOSCH - De kans dat Yuri van Gelder maandag mag deelnemen aan de ringenfinale in Rio, is heel klein. Dat zegt advocaat Remco Wortel uit Den Bosch. Hij is gespecialiseerd in het internationale sportrecht. Vrijdag hoopt Van Gelder via een kort geding terug te kunnen keren naar de Olympische Spelen in Rio.
Wortel zet vraagtekens bij de weg die Van Gelder met zijn advocaat heeft gekozen. "Hier wordt gekozen voor een kort geding bij de burgerrechter, terwijl het bij het sportrecht normaal is om eerst te kijken wat je binnen het sportrecht zelf kunt doen."

Naar CAS stappen was beter geweest
Als voorbeeld noemt Wortel het CAS, het hoogste hof van arbitrage in de sport. Want, al oordeelt de rechter in Arnhem in het voordeel van Van Gelder, dan nog heeft hij geen garantie dat hij maandag de finale mag turnen.

"De internationale turnfederatie heeft al een vervanger aangewezen. Het IOC en  de internationale turnfederatie hebben niets te maken met de Nederlandse rechter", is de conclusie van Wortel.

Maar de advocaat van de Waalwijkse ringenspecialist denkt daar anders over. "Als we gelijk krijgen van de Nederlandse rechter, stap ik naar het Hof van Arbitrage voor Sport. Met de uitspraak van de Nederlandse rechter in mijn zak, kan ik hen ook vast wel overtuigen", denkt advocaat Cor Hellingman die Van Gelder vrijdag bijstaat.