Hoe kan het dat brief over opvang vluchtelingen pas na maanden bij burgemeester Halderberge opduikt?

22 september 2015 om 19:45
nl
De brief die het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in juni naar de gemeente Halderberge stuurde met het verzoek om vluchtelingen op te vangen, bleef bijna drie maanden lang in een lade in het gemeentehuis liggen, omdat ambtenaren simpelweg op vakantie waren. Pas toen het COA rond zeven september informeerde hoe het met het verzoek stond, kwam de brief op het bureau van burgemeester Giel Janssen. De gemeente Halderberge geeft de pijnlijke fout, die sinds maandag voor veel commotie in Oudenbosch zorgt, openhartig toe. Een reconstructie.
Geschreven door

De vertrouwelijke brief van het COA wordt op 24 juni naar de gemeente gestuurd. Op 20 juli wordt het verzoek officieel ingeboekt. Daarna verdwijnt de brief in de lade en blijft vanwege de vakantieperiode nog een paar weken langer liggen.
Vertrouwelijke brief moeilijk te vindenAls het COA rond 7 september opnieuw bij de gemeente aan de bel trekt, zetten de ambtenaren alles op alles om de brief te achterhalen. Dit is een lastige klus, omdat het om een vertrouwelijke brief gaat die niet is op te vragen via het postsysteem van het gemeentehuis.
Op 8 september kan de burgemeester in de vergadering met wethouders dan eindelijk mededelen dat er een brief met een officieel verzoek van het COA is binnengekomen.
Fractievoorzitters ingelichtVervolgens wordt besloten om het verzoek in de eerstvolgende vergadering met de fractievoorzitters te bespreken. Dat gebeurt op woensdag 16 september.
De politiek wordt in die vergadering gevraagd om het verzoek met de achterban te bespreken en uiterlijk dinsdag een voorlopig standpunt in te nemen.
Onaangename verrassingHet verzoek van het COA voor een asielzoekerscentrum in de gemeente Halderberge kwam maandag als een zeer onaangename verrassing voor veel inwoners van Oudenbosch.
Het azc voor 600 tot 750 vluchtelingen moet, als de politiek akkoord is, zo goed als zeker op de oude voetbalvelden van Victoria '03 aan de Pagnevaartweg komen. Een groep inwoners is een petitie begonnen en roept op de Facebookpagina 'Red Oudenbosch' op om te demonstreren.
RaadsvergaderingNaar verwachting houdt de gemeente donderdag een ingelaste raadsvergadering over de kwestie rond het asielzoekerscentrum. Inwoners krijgen vanaf 19:00 uur de mogelijkheid om hun mening te geven. Daarna volgt de raadsvergadering.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.