Video

Fel protest tegen komst asielzoekers bij bijeenkomst VVD in Oudenbosch

23 september 2015 om 02:42
nl
Een bijeenkomst van de Halderbergse VVD in Oudenbosch over de komst van een asielzoekerscentrum is door bewoners dinsdagavond druk bezocht. Zo'n driehonderd bezoekers gaven op de informatieavond aan tegen de komst van 750 asielzoekers te zijn. Het centrum zou zo'n tien jaar open kunnen blijven.
Geschreven door

Eerder deze week ontstond ophef toen de plannen bekend werden. Het verzoek van het COA voor de opvang bleek al drie maanden geleden te zijn gedaan, maar de brief was tijdens de vakantieperiode in een la beland.
Extra raadsvergaderingDonderdag houdt de gemeente een ingelaste raadsvergadering waarbij bewoners een uur inspreektijd hebben over het onderwerp. De VVD zegt tegen de komst van het asielzoekerscentrum te stemmen.
Volgens fractievoorzitter Thomas Melisse moeten de inwoners van de gemeente Halderberge eerst worden gehoord in verschillende informatiebijeenkomsten, voor de gemeente een beslissing neemt. "Zo'n groot centrum, dat kan er niet komen zonder de inwoners zelf te hebben gehoord."
'Duidelijk nee'Tijdens de bijeenkomst dinsdagavond kwam een duidelijk 'nee' naar voren tegen de komst van een azc. "De gemeente kan nu al nauwelijks de overlast te lijf gaan, laat staan als er nog 750 nieuwe inwoners bij komen," liet een van de bezoekers weten.
De kans dat de gemeente het verzoek afwijst is klein, omdat het COA momenteel erg veel moeite heeft met het plaatsen van asielzoekers.
OngerustheidWoordvoerder Robert Ploeg van het COA begrijpt de onrust als er in een buurt een azc wordt gevestigd. "Maar die ongerustheid is nergens op gebaseerd. Veel mensen hebben het idee dat de criminaliteit zal toenemen. Mijn ervaring is dat die onrust vanzelf overgaat als inwoners van een dorp of stad er niets negatiefs van merken. In deze periode zien we ook veel mensen die zich juist als vrijwilliger aanmelden."
Volgens Ploeg zijn momenteel in Nederland ongeveer 30.000 vluchtelingen die in een centrale opvang zitten en een paar duizend in een crisisopvang bij gemeenten. "Aan het eind van het jaar hebben we ongeveer 37.000 vluchtelingen in opvang en daar komen er volgens de laatste richtlijnen nog eens 7000 mensen bij."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.