Makers Holland, natuur in de Delta: 'Het was niet altijd een pretje'

23 september 2015 om 19:14
nl
Bijna twee jaar zijn ze met de film bezig geweest, maar het resultaat mag er zijn. 'Holland, natuur in de Delta' is een adembenemende film over de natuur in de (Brabantse) Biesbosch. "De natuur lijkt zo relaxed, maar het was keihard werken, met de nodige stress."
Geschreven door

Willem Berents, cameraman en André Janse, productieleider, zijn trots op hun film 'Holland, natuur in de delta'. Ze vinden 'm beter dan de voorganger, 'De Nieuwe Wildernis', en dat was al een groot succes.
WachtenHet filmen in de Biesbosch was een hele klus. Bij nacht en ontij trok de ploeg erop uit om mooie en indrukwekkende plaatjes te schieten. "Het waren vaak hele lange dagen met weinig slaap", zegt Berents.
[youtube:body:https://youtu.be/agw6Mp3s27s]
"Dieren laten zich natuurlijk niet regisseren. Het is vooral veel wachten. Er werd het nodige gevraagd van ons uithoudingsvermogen. Soms uren in een moeras waden, terwijl het ook nog eens hard regende. Het was niet altijd een pretje."
300 frames per secondeBerents kon beschikken over de meest geavanceerde camera, een zogeheten 6k, "9 maal full HD, 300 frames per seconde. In het pikkedonker was het lastig filmen, soms lichten we een locatie helemaal uit en liepen we weg, in de hoop dat de dieren dat gingen doen wat we verwachtten."
In totaal hebben zo'n twintig cameramensen aan de film gewerkt, zo'n veertig man aan de hele productie. "Het keiharde werken is beloond. Het resultaat mag er zijn", zegt Janse trots. "En nu op naar de volgende film. Die zal gaan over natuur in de stad."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.