Overleden journalist Mark Bos 'keihard terug op aarde' in Retour Hemel II

28 september 2015 om 22:02 • Aangepast 21 november 2020 om 15:48
nl
De in mei overleden journalist Mark Bos (49) uit Rosmalen was maandagavond te zien in het tweede deel van zijn documentaire 'Retour Hemel: Keihard terug op aarde'.
Profielfoto van
Geschreven door

In september 2012 kreeg Mark Bos te horen dat hij prostaatkanker had en dat de ziekte niet te genezen was. Toch gaf Mark niet op, hij vocht voor zijn leven en legde zijn zoektocht naar genezing vast in zijn documentaire Retour Hemel. Deze werd in januari 2015 op televisie getoond. [Tweet:body:https://twitter.com/matswerk/status/648579702219796480] Maar ook daarna bleef Mark zijn leven filmen. In de hoop ooit meer documentaires te kunnen maken. Hij bekeek de wereld van de geneeskunde met een kritische blik en ging daarom op zoek naar genezing in de alternatieve geneeswijze. Maar hij ontdekte dat ook die wereld een oerwoud is. En dat die wereld moeilijk samengaat met reguliere zorg.
In blote bast op KilimanjaroDe levenswijze van Wim Hof (ook wel bekend als 'The Iceman') bracht Bos veel goeds. Hij rende en fietste kilometers door de kou, met als hoogtepunt het met blote bast en zonder zuurstof beklimmen van de Kilimanjaro. Bos kreeg energie, voelde zich gelukkig.
In februari 2015 kreeg hij te horen dat de uitzaaiingen te hard groeiden. Chemotherapie en hormoonspuiten bleken een laatste mogelijkheid. Hij moest zich overgeven aan dat wat hij zolang buiten de deur had willen houden. In korte tijd veranderde hij naar eigen zeggen 'in een oude man'. [Tweet:body:https://twitter.com/LaBreene/status/648579497932029952] 'De kankerwereld kietelen'Hij benaderde producent Erica Reijmerink. Zij kreeg al zijn filmmateriaal met het verzoek zijn film af te maken. Mark Bos overleed één dag later. Reijmerink maakte de docu af, met als resultaat 'Retour Hemel II: Keihard terug op aarde'. Alleen het begin van de film is van de hand van Mark Bos. [Tweet:body:https://twitter.com/SanderSas/status/648578324982329344] In de documentaire wordt Bos gevolgd vanaf het moment dat hij de eerste hormoonspuit moest laten zetten, tot hij voor het laatst in de publiciteit treedt met zijn missie. Hij wilde de kankerwereld 'kietelen' en veranderen en pleitte voor meer individuele aandacht voor patiënten en geen behandelingen puur op basis van statistieken. Maar ook de alternatieve en reguliere zorg wilde hij dichter bij elkaar brengen. [Tweet:body:https://twitter.com/Madelonline/status/648579304251637760] Retour Hemel II op maandagavond'Retour Hemel II: Keihard terug op aarde' was maandagavond 28 september vanaf 20.25 uur te zien op NPO2 bij Omroep Max. De documentaire is terug te kijken op Uitzending Gemist. [YouTube:body:https://youtu.be/S09GixKUWSg]          

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.