Video

Vergeten wielerheld Bert Oosterbosch krijgt eigen museum: 'We mogen hem nooit vergeten'

25 september 2015 om 14:59
nl
Hij pakte drie etappes in de Tour de France en werd wereldkampioen op de baan, maar toch, de naam Bert Oosterbosch zal op straat amper effect hebben. De wielrenner uit Eindhoven is verdwenen uit ons collectieve geheugen. Onterecht, vinden zijn familieleden, Oosterbosch is misschien wel de beste Nederlandse wielrenner ooit. En dus is er nu een museum.
Geschreven door

De bovenverdieping van het Wielercafé op het NRE-terrein in Eindhoven staat helemaal in het teken van de 'rooie', zoals Bert Oosterbosch werd genoemd. "Als ik hem vergelijk met de rest dan was hij gewoon één van de beste van de wereld", zegt zijn oom Geert. "De beste die er ooit geweest is."
HartstilstandOosterbosch was pas 32 jaar toen het leven voor hem ophield. Hij had al twee keer een hersenbloeding gehad, maar in 1989 overleed hij aan een hartstilstand. Een plotseling einde van een leven van een topsporter. In 1979 was hij op de baanachtervolging nog de beste van de wereld. Daarna won Oosterbosch won nog drie etappes in de Tour de France: eentje in 1980 en twee in 1983.
Zus Gea houdt het shirt vast waarin haar broer de Touretappe 1980 won. "Als ik dit shirt in mijn handen heb, voel ik weer wat ik voelde toen hij die etappe won. Ik voel de trots weer, en als ik door dit museum rondloop, komen alle herinneringen weer boven."
Nooit vergetenOom Geert houdt het niet droog als hij in korte zinnen, met veel pauze ertussen, praat over zijn neefje. "Het voelde alsof hij mijn broer was. Als ik hier ben mis ik hem ontzettend. Ik ben ongelooflijk blij dat er eindelijk erkenning komt voor een heel groot kampioen. Want Bertje is een coureur om nooit te vergeten."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.