'Ree-integratie' bij Bergen op Zoom: verstoten reebok leeft tussen koeien en neemt gewoontes over

24 september 2015 om 23:43 • Aangepast 21 november 2020 om 15:47
nl
"Hij loeit nog net niet", zegt boswachter Erik de Jonge lachend. Hij heeft het over een reebok die sinds enige tijd tussen een kudde koeien leeft in een weiland bij Bergen op Zoom. Het dier vertoont zelfs gedrag van de koeien.
Profielfoto van
Geschreven door

"Als het regent staat de reebok bijvoorbeeld met zijn kont naar de wind, net als de koeien", aldus de boswachter. Ook graast hij overdag tussen de koeien, terwijl reeën dat volgens De Jonge gewoonlijk doen tijdens de avondschemering of het ochtendgloren. "En als de koeien rusten, dan gaat hij ook liggen. Het is echt grappig."
'Nooit eerder gezien'De boswachter heeft nooit eerder gezien dat een reebok tussen een kudde koeien leeft. "Ik heb het er vorige week over gehad met enkele collega's. Ook zij hebben het nooit eerder gezien." Zijn collega's vinden het eveneens bijzonder.
Het gaat om een kudde koeien op Landgoed Mattemburgh. De Jonge zag de reebok een week of vier geleden voor het eerst tussen de koeien. "Ik zie hem daar nu iedere dag."
Verstoten door moederDe reebok is ongeveer anderhalf jaar oud. Het dier is verstoten door zijn moeder. "Hij is letterlijk weggeschopt door zijn moeder. Die heeft hem zelfs weggejaagd."
Het dier is in mei geboren. Een jaar later, afgelopen voorjaar, kreeg de moeder weer nieuwe nakomelingen en dat is het moment dat moeders hun jongen van ongeveer een jaar oud wegjagen. "Die jongen lopen dan verdwaasd over de wereld. Vandaar dat het in het voorjaar nogal eens misgaat met deze dieren in het verkeer."
GeaccepteerdDe Jonge denkt dat de reebok een nieuw moederfiguur heeft gevonden in de koeien. "De koeien zijn wel nieuwsgierig. Normaal worden reeën bang en zijn ze zo weg. Maar deze reebok heeft het volgehouden en de kudde heeft hem geaccepteerd", aldus de boswachter.
Hij is benieuwd hoe de reebok het in de toekomst gaat redden. "Over een paar maanden gaan namelijk de koeien de stal in. Dan houdt de vriendschap op."

Wachten op privacy instellingen...


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.