Video

Zuidenwind uit Breda gaat weer met veel documentaires naar het Filmfestival

24 september 2015 om 20:38
nl
De filmers van Zuidenwind in Breda gaan dit jaar met vijf documentaires naar het Nederlands Filmfestival in Utrecht. Vier gaan er op het festival in premiëre, één is er genomineerd voor een Gouden Kalf. Natuurlijk, er draaien meer dan 350 films op het festival, maar zo veel van één productiebedrijf? Dat is wel een feestje waard, vinden ze bij Zuidenwind en ook bij het Filmfestival.
Geschreven door

Wie bij een filmbedrijf een groot en deftig kantoor verwacht, zit bij Zuidenwind fout. Het bedrijf opereert vanuit een verbouwde garagebox in het zuiden van Breda. Hier worden al jaren documentaires bedacht en geproduceerd. Mede-oprichter Joost Seelen (58) zit al meer dan dertig jaar in het vak.
Nicky MaasNicky Maas is een van de regisseurs die zondag met de Zuidenwindploeg naar het filmfestival gaat. Zij maakte 'De kleine prins', een documentaire over Maurice uit Fijnaart. Een jongen die fotografie studeert in Rotterdam. "Zoeken naar je eigen identiteit," zo beschrijft Nicky de inhoud van haar film.
Voor haar is wel duidelijk dat 'De kleine prins' er zonder Zuidenwind niet zou zijn geweest. En wat haar betreft, heeft Zuidenwind maar één geheim en dat is het talent van producent Joost Seelen. "Hij is iemand die het beste uit mensen weet te halen."
De zakelijke kantEen producent is veel bezig met de zakelijke kant van het filmen, met de financiering en de organisatie. Joost Seelen heeft op dat gebied de laatste jaren veel zien veranderen.
Door de bezuinigingen is er minder geld om nieuwe films te maken. Maar ook moet er per film veel meer administratief geregeld worden. "Er zijn omroepen die met contracten komen van meer dan twintig pagina's voor één documentaire," zegt Seelen.
Zenuwachtig met een pilsjeVoor hem is het een van de redenen om zijn werk als producent af te bouwen. Hij wil zich in de toekomst alleen nog bezig houden met de inhoudelijke kant van documentaires en met het coachen van regisseurs.
Zondag gaat hij toch weer enigszins zenuwachtig naar het Nederlands Film Festival. "Ik ken de films natuurlijk al. Maar om ze op een groot scherm te zien met publiek erbij, dat is altijd weer spannend. Het leukste is achteraf, met een pilsje praten wat mensen er van vonden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.