Zo opent Elon Musk de tweede Teslafabriek in Tilburg [FOTOSERIE]

25 september 2015 om 22:21
nl
De gloednieuwe fabriek in Tilburg waar Tesla elektrische auto's voor de Europese markt afbouwt, is wat topman Elon Musk betreft een voorproefje. Op de lange termijn wil hij veel meer productie naar Europa brengen.
Geschreven door

"Het is logisch om daar te produceren waar de vraag is”, zei Musk vrijdag bij de opening van de nieuwe vestiging. Het transport van Californië naar Nederland is immers duur en nadelig voor het milieu, erkende hij.
Rit over testbaanIn Tilburg worden de luxeauto's van het Model S die vanuit de Verenigde Staten zijn verscheept afgebouwd. Ze worden onder meer voorzien van aandrijving en van het belangrijkste onderdeel: de accu. Vervolgens worden ze uitgebreid gecontroleerd, met als sluitstuk een rit over de testbaan in het pand.
Tesla opende twee jaar geleden een eerste vestiging in Tilburg. Die dient straks vooral voor distributie en service. Met de nieuwe assemblagefabriek verdubbelt Tesla zijn productiecapaciteit: van 225 auto's per week tot 450. In de toekomst kan dat aantal stijgen, zeker wanneer volgend jaar het Model X zijn intrede doet. Ook die auto, een SUV, rolt op termijn in Tilburg uit de fabriek.
'Ruimte gaat gevuld worden'Binnen is nu nog veel plek over. "Maar die ruimte gaat gevuld worden, hopelijk moeten we over een paar jaar weer op zoek naar een groter pand”, zei Musk. Want de kans is groot dat ook Model 3, de beter betaalbare auto waar Tesla aan werkt, uiteindelijk ook hier in elkaar wordt gezet. Maar ook elders in Europa is Musk op zoek naar vestigingsplaatsen.
Musk ging ook in op vragen over het dieselschandaal bij concurrent Volkswagen. Hij suggereerde dat de Duitse autobouwer 'het pad naar herstel van vertrouwen' kan inslaan door ook op elektrische auto's in te zetten. "Met fossiele brandstoffen is de grens bereikt, er is amper nog vooruitgang mogelijk. Ik begrijp dat techneuten die onder grote druk staan met dit soort bedrog komen. Het is hun enige optie.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.