Dat een tbs'er in de fout gaat tijdens verlof, is uniek te noemen

25 september 2015 om 17:16
nl
"Tbs'ers gaan bijna nooit de fout in tijdens een proefverlof." Dat zegt Stefan Bogaerts, hoogleraar klinische en forensische psychologie aan de universiteit van Tilburg. "Dat een tbs'er tijdens verlof een heel ernstig misdrijf pleegt, komt hooguit eens in de vier of vijf jaar voor."
Geschreven door

Woensdag werd in een kliniek in Spijkenisse een jeugdige tbs'er aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid bij de gewelddadige roofoverval op een huis aan de Betuwestraat in Tilburg. Daarbij werd de 48-jarige bewoner doodgeschoten.
Vijftien op 70.000 keer foutJaarlijks komen zo'n 2000 tbs'ers in aanmerking voor verlof. Dat gaat om heel verschillende vormen van begeleid en onbegeleid verlof.
In totaal zijn dat in Nederland zo'n 70.000 verlofmomenten per jaar. Volgens professor Bogaerts gaat het daarbij in vijftien gevallen iets mis. Dat betekent niet dat die mensen misdrijven plegen. Het kan ook gaan om het niet op tijd terugkeren na een verlof.
'We moeten er mee leren leven'Het gaat de laatste jaren steeds minder vaak mis met tbs'ers op verlof. Bogaerts wijdt dat aan de verbeterde procedures. Sinds 2005 wordt voorafgaand aan verlof een risico-analyse gemaakt en moet een toetsingscommissie van het Ministerie de verlofaanvraag eerst goedkeuren.
Die extra veiligheidseisen hebben ervoor gezorgd dat het de laatste jaren steeds minder vaak fout gaat.
Honderd procent zekerheid is er nooit te geven. Het kan altijd zo zijn dat iemand toch in de fout gaat tijdens een verlof. "Daar moeten we mee leren leven", zegt de Tilburgse hoogleraar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.