Video

Brandoefening in pop-up winkel Tilburg: 'Ik zie echt niks meer door de rook'

25 september 2015 om 17:09 • Aangepast 21 november 2020 om 15:46
nl
Hoeveel seconden heb je om jezelf en je huisgenoten in veiligheid te brengen als er brand uitbreekt? Dat is de vraag die centraal staat in de brandpreventiewinkel in de Tilburgse Emmapassage.
Profielfoto van
Geschreven door

De Brandweer Midden- en West-Brabant opende donderdag de tijdelijke pop-up beleveniswinkel in het centrum van Tilburg.
Het voornaamste doel is brandpreventie. "We praten al heel veel met de mensen, leggen van alles uit, maar hier kunnen ze ook echt ervaren hoe het is om door een brandend huis je weg naar buiten te zoeken", legt brandweerman Bas uit.
'Rookbril'De deelnemers krijgen een zogenaamde 'rookbril' op. Met een afstandsbediening kan de brandweerman gedurende de test instellen hoeveel de proefpersoon kan zien door de bril. "Binnen dertig seconden moet je in principe buiten staan, zo lang kan iemand gemiddeld zijn adem inhouden in een stress-situatie."

Wachten op privacy instellingen...

De Tilburgers die de test gedaan hebben, zijn enthousiast. "Je moet echt heel snel zijn, want je ziet al heel snel niks meer door de rook", vertelt een mevrouw. "Het was best lastig, maar heel leerzaam", vult een wat oudere man aan. "Ik ga ook extra rookmelders ophangen, dan voel ik me een stuk veiliger."
De brandpreventiewinkel in Tilburg is deze week nog tot en met zaterdag open. Volgende week is het publiek welkom van woensdag tot en met zaterdag. Daarna is het de bedoeling dat de pop-up winkel naar andere gemeentes in de regio verplaatst.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.